Rusija odbacuje optužbe da je cjepivo nesigurno

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za cjepivo protiv virusa koji uzrokuje COVID-19 (EPA)

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je u srijedu optužbe da je rusko cjepivo za korona virus nesigurno kao neutemeljene i plod konkurencije, prenijela je Hina koja se poziva na novinsku agenciju Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za cjepivo protiv virusa koji uzrokuje COVID-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i djelovanja toga cjepiva na ljudima.

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu provedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja toga cjepiva na velikoj populaciji koja bi pokazala je li cjepivo sigurno za primjenu i učinkovito.

Dugotrajni imunitet

Moskva tvrdi da cjepivo garantuje dugotrajni imunitet na korona virus koji izaziva bolest COVID-19.

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom i stručnjaci su izrazili bojazan da je Moskva pretpostavila nacionalni prestiž sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu.

“Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije”, kaže Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji.

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako vjerojatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

‘Blesava odluka’

Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London kaže da je to “lakomislena i blesava odluka”.

“Masovno vakcinisanje s neprimjereno testiranom vakcinom neetično je”, kaže on. “Bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odgodio prihvatanje vakcine u populaciji.”

Njegove riječi potvrđuje i Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College London, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene vakcine za koju se ne zna je li sigurna i učinkovita bilo “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”.

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu i u srijedu je zabilježeno novih 5.102 slučaja čime je ukupni broj oboljelih od COVID-a 19 porastao na 902,701.

U protekla 24 sata preminulo je 129 osoba pa ukupni broj preminulih sada iznosi 15.260.

Izvor: Agencije