Mandat parlamenta Hong Konga produžen za godinu dana

Vlada je odluku opravdala epidemijom COVID-a 19 i potrebom zaštite javnog zdravlja (EPA)

Vrhovno kinesko zakonodavno tijelo odlučilo je produžiti mandat sadašnjeg saziva parlamenta Hong Konga za godinu dana nakon što on istekne 30. septembra, jer su planirani izbori odgođeni, objavili su državni mediji.

Kritičari ističu da je odluka o odgodi izbora politički motivirana, smatrajući da se njome želi spriječiti hongkonšku prodemokratsku opoziciju da profitira na valu podrške javnosti nakon što je Kina u junu gradu nametnula strogi novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odluka znači da će Zakonodavno vijeće Hong Konga koje ima 70 članova nastaviti obnašati dužnost „ne manje od godinu dana”, sve dok novi saziv ne preuzme četverogodišnji mandat, prenijela je Xinhua.

‘Potrebna i primjerena odluka’

Stalni odbor kineskog parlamenta podržao je odluku hongkonške vlade od 31. jula da odgodi izbore predviđene za 6. septembar za godinu dana, ocijenivši da je to „potrebno i primjereno”.

Vlada je odluku opravdala epidemijom COVID-a 19 i potrebom zaštite javnog zdravlja.

Najmanje 12 prodemokratskih kandidata, uključujući niz mladih aktivista i umjerenih demokrata Građanske stranke, ranije je diskvalificirano od sudjelovanja na izborima zbog ideoloških razloga.

Izvor: Agencije