Mađarska kupuje protuzračne rakete od SAD-a

Ministarstvo odbrane Mađarske, članice NATO-a od 1999. godine, navelo je da sporazum uključuje kupovinu raketa zrak-zrak i zemlja-zrak (EPA)

Mađarska je potpisala izjavu o namjeri da kupi od Sjedinjenih Američkih Država rakete za protuzračnu odbranu za gotovo milijardu dolara.

Američka ambasada u Budimpešti opisala je sporazum kao “do sada najveću mađarsku odbrambenu nabavku od SAD-a”, prenosi Beta.

Ministarstvo odbrane Mađarske, članice NATO-a od 1999. godine, navelo je da sporazum uključuje kupovinu raketa zrak-zrak i zemlja-zrak.

Premijer Mađarske Viktor Orban prošle godine je otkrio planove vlade da nabavi američko oružje i dodao da je “u toku izgradnja moderne mađarske vojske”.

Izdvajanje za odbranu

Orbanova vlada od 2015. godine povećava godišnja izdvajanja za odbranu, poslije oštrih smanjenja troškova u godinama poslije Svjetske ekonomske krize iz 2008. godine.

Članice NATO-a su se 2014. dogovorile da postepeno povećavaju izdvajanja za odbranu, kako bi ona u svakoj zemlji dostigla nivo od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2024. godine.

U budžetu za 2021. godinu, Mađarska je za odbranu predvidjela izdvajanja do 778 milijardi forinti (gotovo 2,25 milijardi eura), što je gotovo 1,66 posto BDP-a.

Izvor: Agencije