Hong Kong: Lai poručio svojim novinarima da se ʽnastave boritiʼ

Laija su u srijedu pljeskom i buketom dočekali novinari u toj medijskoj kući (EPA)

Oslobođeni prodemokratski medijski mogul iz Hong Konga Jimmy Lai u srijedu je poručio svojim novinarima da se „nastave boriti“ nakon njegovog dramatičnog pritvaranja, prenosi Hina.

Gušenje otpora protiv jačanja kineske vlasti u Hong Kongu ubrzalo se otkad je Peking u junu uveo novi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je diskvalificirao opozicione političare i temeljem kojeg se aktivisti hapse zbog objava na društvenim mrežama. 

Taj je zakon izazvao kritike Zapada i potaknuo strah za stotine hiljada građana Hong Konga koji su prošle godine izašli na ulice, demonstrirajući protiv sve većeg pritiska središnjih vlasti na slobode te autonomne regije. 

Lai je bio među deset uhapšenih na temelju novog zakona, a oko 200 policajaca je u ponedjeljak izvršilo pretres u njegovim novinama Apple Daily, kritičnima prema Pekingu. 

Dočekan aplauzom

Laija su u srijedu, nakon plaćene jamčevine i puštanja na slobodu poslije 40 sati pritvora, pljeskom i buketom dočekali novinari u toj medijskoj kući. 

U prijenosu uživo na Facebooku 71-godišnji mogul je poručio svojim zaposlenicima da nastave s necenzuriranim objavama koje smetaju Kini i propekinškim političarima u Hong Kongu. 

„Borite se i dalje!“, kazao je. 

„Imamo podršku naroda Hong Konga. Ne smijemo ih iznevjeriti“. 

Svojim je zaposlenicima rekao kako je „sve teže“ voditi medijski biznis u Hong Kongu. 

„Srećom, nisam poslan u centralnu Kinu“, dodao je u svom karakterističnom stilu crnog humora. 

Kina je ranije objavila da će imati jurisdikciju nad posebno ozbiljnim kršenjima zakona o nacionalnoj sigurnosti, čime je ukinuta dotadašnja barijera između nezavisnog sudstva Hong Konga i sudova u centralnoj Kini koji su pod kontrolom Komunističke partije. 

Zakon uprkos demonstracijama

Peking je Zakon o nacionalnoj sigurnosti donio u odgovoru na masovne i često nasilne prodemokratske demonstracije.

Sadržaj zakona bio je tajan do usvajanja 30. juna, a njime se službeno kriminalizira poziv na secesiju, subverzija, terorizam i zavjera s inostranim faktorima. 

No tekst zakona koji se može široko tumačiti je preko noći zabranio i određene političke izjave, poput poziva na sankcije ili veću autonomiju i nezavisnost Hong Konga.

Slični zakoni koriste se u centralnoj Kini za gušenje opozicije.  

Policija nije u potpunosti otkrila za što tereti Laija i druge koji su uhapšeni u ponedjeljak. Objavila je da je skupina lobirala za inostrane sankcije prije donošenja zakona i da u nekom obliku i dalje djeluju u tom smjeru. 

Izvor: Agencije