Disney ugasio brend ‘20th Century Fox’

Disney je ranije saopćio da je izbrisao 'Fox' jer bi moglo biti zbunjujuće (EPA)

20th Century Fox, jedan od najpoznatijih brendova u historiji filmske TV industrije, više ne postoji, jer je vlasnik, kompanija Walt Disney, objavio da će se od danas zvati samo – 20th Television.

Potez je uslijedio nakon što je Disney izbacio naziv Fox iz svih svojih 20th Century Fox filmova još u januaru, prenosi Tanjug. Inače, Disney je prošle godine zaključio ugovor vrijedan 71 milijardu dolara i kupio imovinu kompanije Fox.

“Slavni logo i naslovna kartica, na kojima su riječi 20th Television postavljene iznad reflektora, ostaće isti samo što neće biti riječi ‘century’ i ‘fox’.. Nova imena i logotipi naših studija označavaju novi dan za ABC Signature, 20th Television i Touchstone Television i istovremeno odaju počast njihovoj bogatoj historiji i stvaralačkoj snazi kompanije Walt Disney”, kazao je predsjednik televizijskih studija  Craig Hunegs.

Novi logo i grafika pojaviće se u novim epizodama ove TV kuće koje kreću od jeseni.

Preimenovanje drugih TV studija

Stariji naslovi, koji su već emitirani, zadržaće nekadašnji logo i ime.

Disney je ranije saopćio da je izbrisao “Fox” jer bi moglo biti zbunjujuće – naime, preostala imovina Foxa, kao što su Fox EntertainmentFox Sports i Fox News, dio su korporacije Fox koja nema nikakve veze s Disneyem.

Disney će preimenovati i druge TV studije, te će ABC Studios i ABC Signature Studios postati ABC Signature, a Fox 21 – Touchstone TV.

20th Century Fox nastao je 1935. godine spajanjem kompanija Twentieth Century Pictures i Fox Films.

Stvorili su neke od najpopularnijih i najomiljenijih filmova u istoriji Hollywooda poput Ratovi zvijezda, Umri muškiSam u kući, ali i serije među kojima su i Simpsonovi.

Izvor: Agencije