WHO traži rigoroznu proceduru za odobrenje vakcine

Rusija do sada nije saopćila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je oprezno reagirala na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv korona virusa, podsjećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

“U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure”, izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vijesti iz Rusije o “prvoj vakcini” protiv korona virusa, prenosi Beta.

Glasnogovornik je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za “svaku kandidat-vakcinu”.

Procedura za lijekove

WHO je pored pretkvalifikacije za vakcine uveo istu proceduru i za lijekove. Proizvođači tako moraju od WHO-a da traže potvrdu pretkvalifikacije što predstavlja vrstu garancije kvaliteta.

Rusija do sada nije saopćila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je da je u Rusiji danas registrirana prva u svijetu vakcina protiv COVID-a 19, prenijela je TV Rusija-24.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je da je registrirana vakcina jedna od prvih vakcina u svijetu i da je potvrđena njena efikasnost i sigurnost.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopćilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

Izvor: Agencije