Trump bira mjesto za govor kojim će prihvatiti novu predsjedničku nominaciju

Bojno polje iz Građanskog rata u Pennsylvaniji bi moglo također ponovo da pokrene pitanje predsjednikove odbrane spomenika herojima Konfederacije (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump rekao je da će govor kojim će prihvatiti nominaciju za predsjedničkog kandidata Republikanaca održati ili iz Bijele kuće ili na bojnom polju Gettysburga.

“Izbor mjesta za govor o prihvatanju predsjedničke nominacije, koji će biti posljednje večeri Konvencije (Republikanske stranke), suzili smo na dvije lokacije: Veliko bojno polje Gettysburga, Pennsylvanija, i Bijela Kuća, Washington”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi Beta.

On je dodao da će uskoro biti donijeta odluka o mjestu sa kojeg će 27. augusta virtuelno održati govor.

Sporne lokacije

Oba mjesta su vlasništvo savezne države što pokreće pravna i etička pitanja o njihovom korištenju za politički događaj.

Bojno polje iz Građanskog rata u Pennsylvaniji bi moglo također ponovo da pokrene pitanje predsjednikove odbrane spomenika herojima Konfederacije, koji su pod udarom demonstranata u okviru pokreta “Crni životi vrijede”.

Trumpovi prvobitni planovi da održi govor na konvenciji u Charlotteu, u saveznoj državi Sjevernoj Karolini, ili Jacksonvilleu, u državi Floridi, poremećeni su zbog korona virusa.

Sada će gotovo cijela konvencija biti održana virtuelno.

Izvor: Agencije