Trećina majki napustila bi posao ako nastava bude online

Vanredno stanje i online nastavu djeca su doživjela uglavnom loše, kaže autorica istraživanja (EPA)
Vanredno stanje i online nastavu djeca su doživjela uglavnom loše, kaže autorica istraživanja (EPA)

Ukoliko u novoj školskoj godini nastava bude online, jedna trećina italijanskih majki je spremna ostaviti posao, a čak 65 posto je izjavilo da online nastava nije kompatibilna sa zaposlenošću žene.

Ovo su podaci istraživanja koje je provela profesorica Univerziteta Bicocca iz Milana, Giulia Pastori, anketirajući sedam hiljada porodica.

Podaci pokazuju, prema tumačenju istraživača, da je italijanska porodica tradicionalna i da većina vjeruje “da je posao žene/majke da se bave djecom”, a čak 95 posto anketiranih je reklo da su u vrijeme pandemije i online nastave upravo majke radile online svoj posao i pomagale djeci, prenosi Tanjug.

Za vrijeme karantina majke su dnevno posvećivale djeci u prosjeku četiri sata, praktično su radile dva posla paralelno, svoj i onaj vaspitača, ističe autorica istraživanja.

“Ružna, neefikasna, demotivirajuća, nepodnošljiva, neugodna” – ovim atributima anketirane majke su opisivale online nastavu za svoju djecu đake.

Zabrinutost zbog nove školske godine

Neke anketirane majke su rekle da rad od kuće i online nastava briše razliku između privatnog i profesionalnog i da ne postoji radno vrijeme, a neke su izjavile da su imale problema da “drže na okupu cijelu porodiocu”, ali sve “poput apela za pomoć tvrde da online nastava ne može biti jedina mogućnost”, ističe autorica istraživanja.

Roditelji, prije svega majke, su zabrinute i kako će se odvijati naredna školska godina, da li će se u školama moći poštovati distanca i primjenjivati neophodne mjere higijene, ali i da li su školski prostori na odgovarajućem nivou.

Profesorica Pastori podsjeća da su strani studenti koji su došli da studiraju u Italiji u prethodnom istraživanju rekli kako su “šokirani da jedna zemlja lijepa kao Italija ima tako ružne, male, dosadne i prljave škole”.

Nakon karantina, a pred mogućnošću novog talasa zaraze, treba imati u vidu činjenicu da su djeca vanredno stanje i online nastavu doživjela loše, da su pokazivali slabu koncentraciju, dosadu i melanholiju, te da su i u tim situacijama u pomoć priskakale majke koje su glumile improvizovane psihologe i pedagoge”, upozorava profesorica Giulia Pastori.

Izvor: Agencije


Povezane

Pojačano širenje zaraze korona virusom u BiH opet je donijelo neizvjesnosti u vezi sa održavanjem nastave u idućoj školskoj godini. Nadležne ustanove rade pripreme i za nastavu u školama i za učenje na daljinu. Međutim, nastavnici, a pogotovo roditelji, oštro se protive ponovnoj online nastavi. Sumnjaju i u potrebe i učinke takve vrste obrazovnog procesa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO