Tajvanski ministar: Kina od Tajvana hoće da napravi budući Hong Kong

Naš svakodnevni život je sve teži dok Kina nastavlja da vrši pritisak na Tajvan da prihvatimo njene političke uslove, rekao je Joseph Wu (EPA)
Naš svakodnevni život je sve teži dok Kina nastavlja da vrši pritisak na Tajvan da prihvatimo njene političke uslove, rekao je Joseph Wu (EPA)

Kina pokušava da napravi od demokratske teritorije Tajvana “budući Hong Kong”, rekao je danas tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu poslije razgovora sa visokim američkim zvaničnikom.

“Naš svakodnevni život je sve teži dok Kina nastavlja da vrši pritisak na Tajvan da prihvatimo njene političke uslove, uslove koji bi napravili od Tajvana budući Hong Kong”, rekao je Wu američkom ministru zdravstva Alexu Azaru, prenijela je Beta pozivajući se na Afp.

Azarovu posjetu Tajvanu osudio je Peking ocenjujući da ona ugrožava mir.

U Hong Kongu je pojačana represija nad neistomišljenicima od kada je krajem juna stupio na snagu strogi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je nametnuo Peking. Brojni prodemokratski aktivisti su uhapšeni a opozicioni kandidati za izbore diskvalifikovani.

Jačanje kontrole Kine nad Hong Kongom povećava zabrinutost Tajvana, ostrva od 23 miliona stanovnika. Peking i dalje smatra Tajvan svojom pobunjenom provincijom i koja treba da se vrati pod njegovu kontrou, silom ako je potrebno.

Prva posjeta američkog zvaničnika nakon više od 40 godina

Azar, koji je u trodnevnoj posjeti, najviši je američki zvaničnik u posjeti Tajvanu od 1979. godine, kada su SAD prekinule diplomatske odnose sa Tajpejom da bi priznale komunističku vladu sa sedištem u Pekingu kao jedinog predstavnika Kine.

Azarova posjeta odvija se u kontekstu rastućih kinesko-američkih tenzija oko brojnih tema, od pitanja Hong Konga do trgovinskih pitanja i korona virusa.

Tajvansko ministarstvo odbrane jučer je navelo da su kineski lovci na kratko prešli centralnu liniju Tajvanskog zaljeva, koju Tajpej i Peking dugo smatraju svojom “granicom”.

Azar je tokom posjete hvalio tajvansku demokratiju i njeno postupanje u borbi protiv korona virusa. On je s druge strane kritikovao stav Kine prema pandemiji koja se pojavila na njenoj teritoriji i njen autoritarni model vladavine.

Izvor: Agencije


Povezane

Medijski tajkun i aktivista Jimmy Lai jedna je od sedam osoba uhapšenih u jutrošnjim racijama u Hong Kongu. Ovo je do sada najveće hapšenje koje je policija u Hong Kongu izvršila na osnovu kontroverznog zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je nametnuo Peking. Izvršni direktor medijske grupe u vlasništvu Laija navodi da je on uhapšen zbog […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO