Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa u svijetu

Vakcina zadrži odumrle dijelove COVID-19 koje se ne mogu razmnožavati zbog čega su sigurne, rekao je čelnik ruskog centra Alexander Gintzburg (EPA)

Prva vakcina protiv korona virusa u svijetu registrovana je u Rusiji, saopćio je predsjednik te zemlje Vladimir Putin u utorak, javlja agencija Anadolija.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravstva Rusije, rekao je Putin na sastanku s članovima vlade u Moskvi.

Putin je rekao kako su ispitivanja vakcine dala pozitivne rezultate, a svi dobrovoljci su izgradili imunitet na korona virus.

Odumrli dijelovi virusa

Vakcina je bazirana na adenovirusu i zadrži odumrle dijelove COVID-19 koje se ne mogu razmnožavati zbog čega su sigurne, rekao je Alexander Gintzburg, čelnik centra.

Ipak, vakcina može izazvati imunološki odgovor na unošenje stranih tijela kao što je povišena temperatura, dodao je.

Otkako se pojavio u kineskom gradu Wuhanu u decembru, korona virus se proširio na najmanje 188 zemalja i teritorija širom svijeta.

SAD je, s više od 5,09 miliona zaraženih i dalje epicentar zaraze u svijetu, a slijede Brazil s više od tri miliona slučajeva i Indija s 2,27 miliona, pokazuju podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

U Rusiji je potvrđeno oko 891.000 slučajeva.

Izvor: Agencije