Njemački CureVac vakcinu planira da testira u Brazilu

Brazil je postao "laboratorija za testiranje" za cijeli svijet (EPA)
Brazil je postao "laboratorija za testiranje" za cijeli svijet (EPA)

Njemačka farmaceutska kompanija CureVac planira da svoju vakcinu protiv korona virusa testira u Brazilu.

Infektologinja, članica istraživačkog tima CureVaca, Sue Ann Clemens, rekla je agenciji DPA, prenose njemački mediji, da će ta kompanija u septembru ili oktobru započeti sa studijom u Brazilu.

Rukovodilac studije Peter Kremsner sa Intituta za tropsku medicinu rekao je da su dosadašnji, prvi, manji testovi u Njemačkoj, protekli dobro. Prenio je da se testiranje vrši na 180 osoba.

Brazil je postao “laboratorija za testiranje” za cijeli svijet, jer su i druge kompanije poput AstraZeneca, „Sinovac“ i Bionteh/Pficer započeli testiranje u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Pored SAD-a, Brazil je trenutno najveće žarište pandemije korona virusa u svijetu.

Dostupnost vakcine

Šef zdravstvene službe u saveznoj australskoj državi Victoriji Brett Sutton rekao je kako bi generalno vakcina protiv COVID-19 mogla biti dostupna u narednih 12 do 18 mjeseci, javlja Anadolija.

“Nije vjerovatno da će vakcina protiv COVID-19 biti dostupna u narednih šest mjeseci”, rekao je Sutton pred parlamentarnim komitetom, javio je list Sydney Morning Herald

Dodao je kako postoji dobra šansa da bi vakcina mogla biti dostupna u narednih 12 do 18 mjeseci.

U Victoriji je proglašeno stanje nesreće, a ograničenje kretanja je uvedeno u Melbourneu. 

Pandemija korona virusa, otkako se pojavila u Kini u decembru, odnijela je više od 736.200 života u 188 zemalja. Zemlje koje su najpogođenije zarazom su SAD, Brazil, Indija i Rusija.

Potvrđeno je više od 20 miliona slučajeva zaraze, a najmanje 12,28 miliona ljudi se oporavilo, pokazuju podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO