Njemačka sumnja u kvalitet i sigurnost ruske vakcine

Nema podataka o kvalitetu, efikasnosti i sigurnosti ruske vakcine, kaže glasnogovornica ministarstva zdravlja (EPA)

Njemačka je izrazila sumnju u kvalitet i sigurnost ruske vakcine protiv korona virusa i istakla da se lijek u Evropskoj uniji može registrovati tek nakon svih kliničkih ispitivanja.

“Sigurnost pacijenata je najviši prioritet. Nema podataka o kvalitetu, efikasnosti i sigurnosti ruske vakcine”, rekla je glasnogovornica ministarstva zdravlja za njemačku mrežu RND, prenosi Tanjug.

Ranije danas je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio da je Rusija prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv COVID-a 19, nakon manje od dva mjeseca ispitivanja na ljudima.

Nepovjerenje 

On je, između ostalog, rekao da je vakcina koju je razvio moskovski institut Gamaleja sigurna i da je data jednoj od njegovih kćeri.

Skepticizam povodom ruske vakcine izrazili su brojni stručnjaci za javno zdravlje ističući da je teško vjerovati vakcini za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv korona virusa reagirala je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), podsjećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

Izvor: Agencije