Evropska unija će preispitati odnose s Bjelorusijom

Borrell je ocijenio da su građani Bjelorusije pokazali da žele promjenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim dijelovima društva (EPA)
Borrell je ocijenio da su građani Bjelorusije pokazali da žele promjenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim dijelovima društva (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da će Evropska unija temeljno preispitati svoje odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

“Ocijenit ćemo poteze bjeloruskih vlasti i sprovesti duboko preispitivanje odnosa EU-a sa Bjelorusijom”, rekao je Borrell, prenosi Beta.

Ocijenio je da su građani Bjelorusije pokazali da žele promjenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim dijelovima društva.

On je kazao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umiješane u obračun bjeloruske policije s demonstrantima poslije predsjedničkih izbora održanih u nedjelju ili protiv zvaničnika koji su možda utjecali na glasanje.

“To bi između ostalog moglo da obuhvati preduzimanje mjera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsificiranje rezultata izbora”, naveo je Borrell.

Evropska unija je 2004. godine uvela embargo na oružje Bjelorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Dodatne mjere

Narednih godina EU je uveo dodatne mjere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 posto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja gotovo10 posto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobijedio Lukašenko, predsjednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta prethodne dvije večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povrijeđene.

Tihanovskaja, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, izjavila je u utorak da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO