WHO upozorava da nedostaje novca za borbu protiv pandemije

Samo za cjepiva bit će potrebno više od 100 milijardi američkih dolara, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus (EPA)
Samo za cjepiva bit će potrebno više od 100 milijardi američkih dolara, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u ponedjeljak na golemi jaz između sredstava koja su potrebna za borbu protiv pandemije korona virusa i sredstava koja su namijenjena u tu svrhu u svijetu.

Više od 20 miliona ljudi u svijetu zaraženo je korona virusom, a  preko 700.000 je umrlo. Bolest je potvrđena u više od 210 zemalja i teritorija otkako je prvi put identificirana u Kini u decembru 2019.

„Samo za cjepiva bit će potrebno više od 100 milijardi američkih dolara”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u Ženevi, objavio je Reuters, prenosi Hina.

Govoreći o međunarodnoj inicijativi da se omogući bolji pristup zdravstvenoj skrbi, Tedros je rekao da su predstojeće tri sedmice ključne i naglasio da treba povećati financiranje.

No vjeruje da ima nade.

„Nikada nije prekasno da se pandemiju preokrene”, rekao je. Poruka glasi „suzbijati, suzbijati, suzbijati”.

Osim da nedostatkom novca za borbu protiv COVID-a 19, WHO se suočava i sa političkim priticima.

Politički pritisci

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije u petak frustrirane pokušajima SAD-a da vodi pregovore iako je odlučio napustiti tu organizaciju, kazali su dužnosnici.

SAD je WHO u julu obavijestio da će ga napustiti za godinu dana nakon što ga je Trump optužio da je previše blizak s Kinom i da loše upravlja pandemijom korona virusa. WHO sve optužbe odbacuje.

Evropske vlade također kritiziraju WHO, ali ne idu toliko daleko kao Washington,

„Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila WHO”, rekao je visoki evropski dužnosnik koji sudjeluje u pregovorima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO