Kina uvela sankcije za 11 američkih političara i čelnika organizacija

Američke akcije predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari Hong Konga, tvrdi portparol MInistarstva unutrašnjih poslova Kine (EPA)

Kina je u ponedjeljak objavila nekonkretizirane sankcije protiv jedanaest američkih političara i čelnika organizacija koje promoviraju demokratske vrijednosti, među kojima su senatori Marco Rubio i Ted Cruz, koje je Peking već izdvojio.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izjavio je da je 11 ljudi „postupalo loše“ u brojnim pitanjima, uključujući i situaciju u Hong Kongu, gdje kineske vlasti guše opozicione proteste nakon uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti u poluautonomnom južnom kineskom gradu prošlog mjeseca, prenijela je Fena, pozivajući se na AP.

Broj Amerikanaca koje je ministarstvo navelo tačno odgovara broju honkonških i kineskih zvaničnika uvrštenih na listu američkih sankcija.

Kina je danas pokazala odlučnost da usprkosi američkom pritisku hapseći vodećeg medijskog tajkuna u Hong Kongu, Jimmyja Laija, i vršeći raciju po sjedištu izdavačke kuće.

‘Uplitanje u kineska unutrašnja pitanja’

„Američke akcije predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari Hong Konga i teško uplitanje u kineska unutrašnja pitanja, ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa“, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zhao Lijian na redovnom dnevnom brifingu za novinare u ponedjeljak.         

„Kina traži od SAD da jasno uvide situaciju, isprave greške i odmah se prekinu uplitati u honkonška i kineska unutrašnja pitanja“, kazao je Zhao.

Ostali na listi kineskih sankcija koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova su senatori Josh Hawley, Tom Cotton i Pat Toomey, zastupnik Chris Smith, predsjednik Nacionalne organiizacije za demokratiju Carl Gershman, predsjednik Nacionalnog demokratskog instituta Derek Mitchell, predsjednik Međunarodnog republikanskog Instituta Daniel Twining, izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth, i Michael Abramowitz, predsjednik Kuće slobode.

Peking je već uveo zabranu putovanja za Rubia, Cruza i Smitha prošlog mjeseca nakon što je Washington obvjavio iste mjere protiv kineskih zvaničnika koje optužuje za mjere protiv mislimanske manjine Ujgura u sjeverozapadnoj kineskoj regiiji Xinjiang, saopštio je Zhao.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO