Iran ugasio novine nakon napisa o koroni

Iranske vlasti su od početka epidemije bile kritizirane zbog blažih mjera za sprečavanje širenja zaraze u odnosu na druge države u regiji (EPA)
Iranske vlasti su od početka epidemije bile kritizirane zbog blažih mjera za sprečavanje širenja zaraze u odnosu na druge države u regiji (EPA)

Iran je u ponedjeljak ugasio list koji je objavio navode stručnjaka da zvanične brojke o zaraženima i umrlima od COVID-a 19 predstavljaju samo pet posto stvarnog bilansa.

Glavni urednik lista Jahane Sanat, Mohammad Reza Sadi potvrdio je ovo zvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji IRNA, prenosi Beta.

List koji je osnovan 2004. godine objavio je u nedjelju izjavu epidemiologa da je broj smrtnih slučajeva i zaraženih korona virusom 20 puta veći od zvaničnih brojeva koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Epidemiolog je također naveo da je prvi slučaj otkriven mjesec dana ranije od zvanično objavljenog prvog slučaja zaraze 19. februara.

Prikrivanje informacije

Situacija je prikrivana, kako je za Jahane Sanat rekao, zbog obilježavanja godišnjice Islamske revolucije 1979. i parlamentarnih izbora.

“Vlasti su prikrivale informacije iz političkih i sigurnosnih razloga”, rekao je epidemiolog.

U jučerašnjoj izjavi on je kritizirao manjak testiranja i upozorio na novi talas infekcija sljedećeg mjeseca zbog prijemnih ispita na fakultetima i šiitskih praznika.

Iransko ministarstvo zdravlja je do sada prijavilo skoro 330.000 slučajeva zaraze i 18.616 smrtnih slučajeva, uključujući 189 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Iranske vlasti su od početka epidemije bile kritizirane zbog blažih mjera za sprečavanje širenja zaraze u odnosu na druge države u regiji.

Na Bliskom istoku Iran je za sada najpogođenija država.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO