Bjeloruska opozicija odbija priznati pobjedu Lukašenka

Najmanje je jedna osoba ubijena i deseci su ozlijeđeni dok je bjeloruska policija nasilno gušila demonstracije koji su u velikim gradovima izbili u nedjelju navečer (EPA)

Bjeloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja u ponedjeljak je kazala da odbija priznati službene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je dosadašnji šef države Aleksandar Lukašenko odnio uvjerljivu pobjedu.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je prema prvim rezultatima Lukašenko osvojio 80,23 posto glasova, a njegova protukandidatkinja 9,9 posto glasova.

Tihanovskaja je novinarima u Minsku kazala da sebe, a ne Lukašenka, smatra izbornom pobjednicom.

Izbori su, kako je ustvrdila, namješteni te opozicija traži ponovno prebrojavanje glasova na biračkim mjestima na kojima su zabilježeni problemi.

Svetlana Tihanovskaja je ušla u izbornu utrku nakon što joj je suprug, antivladin bloger koji se namjeravao kandidirati za predsjednika, završio u zatvoru

Tihanovskaja je ušla u izbornu utrku nakon što joj je suprug, antivladin bloger koji se namjeravao kandidirati za predsjednika, završio u zatvoru.

Njeni skupovi privukli su najviše ljudi od pada SSSR-a 1991.

Opozicija sada traži razgovor s vladajućim o miroljubivoj promjeni vlasti, rekla je Tihanovskaja.

Poljska za poseban samit EU-a o Bjelorusiji

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je čelnike Evropske komisije i Evropskog vijeća na održavanje posebnog samita o Bjelorusiji i poručio da  “moramo podržati bjeloruski narod u svojoj potrazi za slobodom”.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nasilje i pozvalo bjeloruske vlasti da “zaustave eskalaciju stanja i počnu poštivati temeljna ljudska prava”.

Najmanje je jedna osoba ubijena i deseci su ozlijeđeni dok je bjeloruska policija nasilno gušila demonstracije koji su u velikim gradovima izbili u nedjelju navečer zbog izbora na kojima je, po prvim rezultatima, dugogodišnji predsjednik Aleksander Lukašenko osvaja šesti uzastopni predsjednički mandat.

“S obzirom na razvoj događaja u Bjelorusiji, poljsko ministarstvo vanjskih poslova izražava duboku zabrinutost brutalnim gušenjem poslijeizbornih demonstracija. Takva oštra reakcija, korištenje sile protiv mirnih demonstranata i proizvoljna hapšenja, je neprihvatljiva”, stoji u saopćenju.

Kako javlja RIA, bjeloruska policija je privela oko 3.000 ljudi.

Lukašenku čestitali Putin i  Xi

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon objave službenih rezultata Lukašenku poslao telegram s čestitkama na izbornoj pobjedi.

“Računam da će vaše djelovanje na čelu države omogućiti daljnji razvoj rusko-bjeloruskih odnosa na obostranu korist”, napisao je Putin u čestitki.

Lukašenko je čestitke priomio i od kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Lukašenko, 65, četvrt je stoljeća vodio bivšu sovjetsku republiku u istočnoj Evropi, između Rusije i članice EU-a Poljske.

Izbore u nedjelju nije pratila Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE) jer nije pravodobno primila poziv. 

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da postoje brojni pokazatelji prevara na bjeloruskim predsjedničkim izborima. Glasnogovornik ministarstva kazao je kako nisu poštivani ni minimalni standardi u glasanju te da Evropska unija sada razmatra kako reagirati. 

Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto.

Zasad se ne mogu neovisno provjeriti podaci niti jedne strane.

Lukašenko je danas izjavio da su protesti u Minsku i drugim gradovima Belorusije “orkestrirani telefonski” iz Poljske, Velike Britanije i Češke, a da su ruski, poljski i ukrajinski državljani pokušali da učestvuju u demonstracijama.

Izvor: Agencije