Zračni sektor upozorava na nedosljedna ograničenja putovanja u EU-u

Nekoliko evropskih zemlja najavilo je karantin za putnike iz drugih država i regija EU-a (EPA)

Dvije velike organizacije koje predstavljaju zračne kompanije i udruženje aerodroma oštro su u petak kritizirali “nedosljedna” ograničenja putovanja u Evropi koja potkopavaju povjerenje putnika.

“Evropski zračni sektor traži od država članica Evropske unije i Schengena kao i od Velike Britanije da razmotre ograničenja putovanja, posebno karantina”, pišu Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA, 290 kompanija) i Airlines for Europe (A4E), kao i ACI Europe, koja predstavlja više od 500 aerodroma u 45 evropskih zemalja, prenosi Hina.

Oni su pismo uputili čelnicima i ministrima prometa, zdravstva i unutrašnjih poslova zemlja EU-a, šengenskog prostora i Velike Britanije.

Sporna ograničenja

“Puno tih ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, navode tri organizacije.

“Neke od tih nacionalnih jednostranih mjera su u suprotnosti sa savjetima stručnjaka i dodatno potkopavaju povjerenje klijenata”, upozoravaju one.

Nekoliko evropskih zemlja najavilo je karantin za putnike iz drugih država i regija EU-a.

Britanska vlada je na brzinu odredila tu mjeru 26. jula prema Španiji i iznenadila hiljade turista koji su se tamo zatekli na odmoru.

Tri udruženja traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na evropskom nivou. Također traže da se mjere ograničenja donose što lokaliziranije, i da se karantin primjenjuje samo kao krajnja mjera.

Izvor: Agencije