Zašto se Kanada bolje bori s korona virusom od SAD-a

U ranim fazama epidemije, Kanada je testirala više nego SAD, bolje je izolovala inficirane, pratila kontakte i ograničila širenje virusa (Screenshot)

Prošlog mjeseca, broj umrlih od korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je za više od 25.000, a broj zaraženih korona virusom udvostručio se u 19 američkih saveznih država, pokazuje statistika koju je objavila agencija Reuters, ističući da to predstavlja težak udarac za nade u brzo ponovno otvaranje američke ekonomije.

Broj novozaraženih u SAD-u u julu je iznosio 1,87 miliona, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 4,5 miliona, a ukupan broj smrtnih slučajeva usljed COVID-a 19 došao je do gotovo 154.000.

Prema najnovijim podacima sa internetske stranice Worldometers, u SAD-u je na virus pozitivno više od 17,8 miliona ljudi, od čega je 71.646 novih slučajeva, dok je umrlo 684.197 osoba.

I dok je Meksiko od Velike Britanije preuzeo treće mjesto po broju umrlih, više od 8t46 hiljada, sjeverni susjed SAD-a Kanada bilježi mnogo bolji rezultat u borbi protiv korona virusa.

1. Broj potvrđenih slučajeva

[Our World in Data]

2. Broj slučajeva korona virusa na milion stanovnika

[Our World in Data]

3. Procent pozitivnih u odnosu na broj testiranih

[Our World in Data]

Bolja izolacija i manje podjela 

U Kanadi je do sada evidentirano 116.312 slučajeva zaraze, dok je broj umrlih 8.935.

Jedan od razloga što se korona virus iz SAD-a nije ozbiljnije proširio na Kanadu je što je granica, najduža na svijetu između dvije države (8.900 kilometara), zatvorena još od 21. marta.

Kako se navodi u tekstu u Washington Postu, Kanada nije zabilježila savršen rezultat, jer su evidentirani klasteri u Quebecu i Ontariju, ali je ta zemlja na vrijeme aktivirala vojsku za pomoć starijim osobama sa drugim oboljenjima.

Osim toga, Kanada nema tako gusto naseljenih područja kao SAD, u kojima bi se virus lagano širio na veliki broj osoba. U ranim fazama epidemije, Kanada je testirala više nego SAD, bolje je izolovala inficirane, pratila kontakte i ograničila širenje virusa.

Kako navode stručnjaci, Kanađani su, općenito, manje podijeljeni i više disciplinovani od Amerikanaca, što je igralo veliku ulogu u borbi protiv epidemije, pošto su revnosno slijedili mjere koje su propisivali nadležni organi, dok u SAD-u i danas traju polemike oko mjera.  

Izvor: Agencije