U SAD-u još 1.442 umrlih, Meksiko treći po broju žrtava

Od početka epidemije u Meksiku virusom je inficirano 424.637 osoba (Reuters)

Broj preminulih od korona virusa u Meksiku skočio je na 46.688, pa je ta latinoamerička zemlja prema broju žrtava skočila na treće mjesto u svijetu, ispred Velike Britanije.

Ministarstvo zdravstva u jednom danu je registrovalo 8.458 zaraženih, kao i 688 umrlih.

Od početka epidemije u zemlji, virusom je inficirano 424.637 osoba, ali vlasti tvrde da je stvarni broj zaraženih znatno veći od zvaničnog.

Najviše preminulih i dalje je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su, prema posljednjim podacima Univerziteta Johns Hopkins, u posljednja 24 sata preminule 1.442 osobe.

Petak je bio četvrti dan uzastopno tokom kojeg je u SAD-u umrlo više od 1.200 ljudi od korona virusa, naveo je univerzitet.

U SAD je umrlo ukupno 153.268 ljudi.

U toj zemlji je za 24 sata registrovano 69.160 inficiranih, a tokom epidemije više od 4,5 miliona.

Rast zaraze u Japanu, regija Okinawa uvodi vanredno stanje

U japanskoj turističkoj regiji Okinawi uvedeno je u subotu vanredno stanje nakon “eksplozivnog širenja” korona virusa, objavile su lokalne vlasti, a stanovništvo je pozvano da se iduće dvije sedmice pridržava predviđenih mjera.

“Svjedočimo eksplozivnom širenju infekcije. Proglasit ćemo vanredno stanje” do 15. augusta, objavio je novinarima guverner regije Denny Tamaki, dodajući da su bolnice preplavljene valom zaraza.

Vlasti od stanovništva traže da izbjegavaju svaki izlazak iz kuća koji nije iz prijeke potrebe.

Mjere u Japanu nisu obvezujuće poput onih koje uvode evropske zemlje, no stanovništvo ih se u velikoj mjeri pridržava

Većina slučajeva zaraze korona virusom na ovom japanskom otoku na jugu arhipelaga dolazi iz američkih vojnih baza.

U petak je zabilježen 71 novi slučaj zaraze u regiji Okinawa te ih ukupno ima 395, od čega je 248 u američkim vojnim bazama, navode japanske vlasti, a ta činjenica izaziva tenzije između vlasti i američkih predstavnika.

Na Okinawi boravi oko 20.000 američkih marinaca i ostalih pripadnika američke vojske. Njihovo prisustvo na otoku već je dugo osjetljivo pitanje.

Odluka lokalnih vlasti uslijedila je istovremeno sa zahtjevom vlasti u Tokiju, koje traže od restorana, barova i karaoke klubova da od 3. augusta skrate radno vrijeme do 22 sata, nakon što su zabilježene rekordno visoke brojke novih slučajeva zaraze.

U subotu su u Tokiju zabilježena 472 nova slučaja koronavirusa, što je novi dnevni rekord, objavio je javni tv kanal NHK.

Uhapšen crkveni lider u Koreji

Najteže je u državi Floridi gdje je u petak umrlo 257 osoba, a tokom epidemije je zaraženo više od 470.000 ljudi.

U Južnoj Koreji, vlasti su uhapsile su osnivača tajne hrišćanske sekte Lee Man-heeja, koja je postala žarište korona virusa, zbog navodnog skrivanja važnih informacija u vezi sa praćenjem kontakata zaraženih i drugih prijestupa.

Lee Man-hee je utjecajan lider Shincheonji Isusove crkve koja se dovodi u vezu sa više od 5.200 zaraženih korona virusom ili 36 posto svih slučajeva u Južnoj Koreji.

Tužiloci tvrde da je 89-godišnji Li zajedno sa drugim sektaškim vođama planirao da vlastima prešuti informaciju o skoku zaraženih među svojih više o 200.000 sljedbenika.

Lee Man-hee je utjecajan lider Shincheonji Isusove crkve koja se dovodi u vezu sa više od 5.200 zaraženih korona virusom

Lee je također otpužen za pronevjeru više od 4,7 miliona dolara crkvenih sredstava, prenosi Tanjug. pozivajući se na Reuters.

Uhapšen je odmah pošto je sud izdao nalog za hapšenje.

U Indiji je zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze u 24 sata – 57.118.

Zaraženih u ovoj zemlji je gotovo 1,7 miliona, a samo u julu evidentirano je 1,1 milion oboljelih.

U Indiji su preminule još 764 osobe, što je ukupan broj žrtava povećalo na 36.511.

U Brazilu, drugoj najpogođenijoj zemlji svijeta, u posljednja 24 sata preminulo je 1.212 osoba, javila je Anadolija, a ukupan broj smrtnih slučajeva popeo se na 92.475.

Veliki rast i u Njemačkoj

Broj zaraženih i dalje raste u najvećoj državi Južne Amerike, a prethodnog dana registrovana su 52.383 nova slučaja.

Iz Ministarstva navode da je ukupan broj oboljelih od COVID-a 19 premašio 2,6 miliona, a oporavilo se preko dva miliona ljudi.

U Njemačkoj je zabilježen najveći broj novozaraženih korona virusom od početka maja, pošto je u protekla 24 sata potvrđeno 955 slučajeva.

Posljednji put kad je Njemačka zabilježila veći broj novoinficiranih bilo je 9. maj.

Epidemija je u Njemačkoj uglavnom stavljena pod kontrolu, ali vlasti posljednjih sedmica upozoravaju na nove slučajeve infekcije.

Institut za zarazne bolesti Robert Koch ocenio je da je nagli porast broja novih slučajeva korona virusa posledica nepridržavanja pravila socijalnog distanciranja, kao i dolaska putnika iz inostranstva.

Od korona virusa je u Njemačkoj umrlo još sedam osoba, a od početka pandemije, ukupno 9.148.

Izvor: Al Jazeera i agencije