Obavještajci: Izborni sistem SAD-a na meti vanjskih napada

Joe Biden kaže da pretpostavlja da će sporazum ojačati nezavisnost Kosova (EPA)

Američki obaveštajni izvori potvrdili su da vanjski, neprijateljski faktori pred predsjedničke izbore nastoje ugroziti privatnu komunikaciju „izbornih štabova, kandidata i drugih političkih figura u SAD-u“, isto kao i tokom kampanje 2016. godine.

AP izvještava da su zvaničnici iz američkih obaveštajnih struktura upozorili da strane službe agresivno šire dezinformacije s ciljem da unesu i prošire konfuziju u američko biračko tijelo, prenosi Tanjug.

Iz izbornog štaba predsjedničkog kandidata Demokratske stranke i bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, stigla je potvrda da je tokom protekle sedmice bilo više registrovanih prijetnji i pokušaja hakerskih napada na njihove servere, ali bez detalja, jer se odgovorni u Bidenovom timu pribojavaju da bi bilo kakav detalj mogao biti neprijateljski iskorišten.

Ove godine izborni štabovi i stranački odbori redovno dobijaju izvještaje iz Nacionalnog centra za sigurnost i kontraobavještajna pitanja, čiji je direktor Bill Evanina prošle sedmice dao neuobičajenu izjavu u kojoj je potvrdio da se „Rusija nastavlja miješati u američke izbore”.

Ruske, kineske i iranske prijetnje

Evanina je naglasio da Rusija nastoji oslabiti globalnu poziciju SAD-a šireći dezinformacije i podrivajući povjerenje građana Amerike u demokratiju.

Međutim, Rusija nije jedina prijetnja jer i Kina i Iran pokušavaju uticati na američku politiku, konstantno vršeći pritisak na američke političare i establišment, upozoravaju iz američkih obavještajnih struktura.

Prema riječima senatora Marka Warner iz Virginije, najuticajnijeg demokrate u senatskom odboru za obavještajna pitanja, strani neprijatelji “nikada nisu prestali sa pokušajima da ugroze američki izborni sistem” i da odnedavno primjenjuju neke nove taktike, drugačije od onih koje su koristili tokom kampanje za izbore 2016. godine.

„Ozbiljno sam zabrinut da američki glasači ne shvataju pravu prirodu ovih prijetnji”, zaključio je senator Warner.

Izvor: Agencije