Johnson za članove Doma lordova imenovao brata i brojne pristalice Brexita

Dom lordova, koji je do sada imao nešto manje od 800 članova, potvrđuje prijedloge zakona usvojene u donjem domu (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnnson imenovao je danas 36 novih članova gornjeg doma parlamenta, među kojima su njegov brat, brojne vatrene pristalice Brexita i vlasnik novina čiji je otac bio agent sovjetske tajne policije KGB.

Među novim članovima Doma lordova su i bivši zastupnici donjeg doma koji su podržavali Brexit i nekadašnja kriket zvijezda Ian Botham, takođe glasni zastupnik izlaska Velike Britanije iz EU.

Lordovi su postali i bivši ministri finansija, Ken Clarke i Filip Hammond, koji su se protivili Brexitu.

Johnnson je imenovao i vlasnika listova Independent i Evening standard Evgenyja Lebedeva, čiji je otac, ruski oligarh Alexander Lebedev nekada radio za KGB.

Na listi su i bivši šef Johnsonovog kabineta Eddie Lister i premijerov brat Jo Johnson, koji je prošle godine napustio vladu zbog neslaganja oko politike.

Na listi nema Bercowa

Većina novih lordova je povezana s Johnsonovom Konzervativnom strankom, ali među njima i nekoliko bivših zastupnika opozicionih laburista koji su podržavali Brexit.

Na listi je upadljiv nedostatak bivšeg predsjednika donjeg doma parlamenta Johna Bercowa, pošto je običaj da bivši lideri tog tijela budu imenovani za lordove.

Bercowu je izazvao gnijev vladajućih konzervativaca pomažući zastupnicima da promijene smjer Brexita.

Dom lordova, koji je do sada imao nešto manje od 800 članova, potvrđuje prijedloge zakona usvojene u donjem domu.

Tokom najvećeg dijela 900 godina dugog postojanja, Dom lordova su činili nasljedni plemići. Današnji članovi tog tijela, koje vlada postavlja doživotno, su bivši zastupnici i druge ugledne ličnosti.

Izvor: Agencije