Libija više ne prihvata UAE za pregovaračkim stolom

Američki mediji objavili su izvještaj u kojem se UAE optužuje da doprema oružje saveznicima u Libiji (Reuters)
Američki mediji objavili su izvještaj u kojem se UAE optužuje da doprema oružje saveznicima u Libiji (Reuters)

Ambasador Libije pri Ujedinjenim narodima Taher al-Sunni izjavio je kako ta zemlja više ne prihvata prisustvo Ujedinjenih Arapskih Emirata na političkim pregovorima o rješavanju libijske krize.

“Ujedinjeni Arapski Emirati podržavali su neuspjeli pokušaj puča u Libiji i u to nema sumnje. Ta zemlja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti u nekoliko regija”, kazao je on tokom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi Anadolija.

Ističući kako zvanični Abu Dhabi nije mogao opovrgnuti optužbe koje su mu stavljene na teret u izvještajima UN-a iz Libije, Sunni je rekao da Libija više ne prihvata prisustvo UAE u libijskim političkim pregovorima.

Osuda Sisijevih prijetnji

U maju je grupa američkih medija objavila izvještaj u kojem se UAE optužuje da “zračnim mostom”, odnosno avionima, doprema oružje svojim saveznicima u Libiji, snagama koje predvodi odmetnuti penzionirani general Khalifa Haftar.

Sunni je kazao da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o sigurnosnim pitanjima, kao i da odbija saradnju u slučaju stranog miješanja u unutrašnja pitanja.

“Ukoliko neko tvrdi da su sporazumi koje sklapa libijska vlada ilegalni, u tom slučaju su ne važe svi sporazumi koje smo i s vašim zemljama sklapali o sigurnosti, ekonomiji ili nafti”, rekao je Sunni predstavnicima članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Također je osudio nedavne prijetnje egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija o mogućoj egipatskoj intervenciji u Libiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO