Guterres osudio strano miješanje u Libiji

Antonio Guterres je izrazio zabrinutost zbog grupiranja vojnih snaga oko grada Sirt (Anadolija)
Antonio Guterres je izrazio zabrinutost zbog grupiranja vojnih snaga oko grada Sirt (Anadolija)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osudio je “strano miješanje bez presedana” u Libiji zbog isporuke savremene opreme i broja plaćenika uključenih u sukobu u toj zemlji.

Obraćajući se na ministarskom videosastanku Vijeća sigurnosti UN-a, on je izrazio zabrinutost zbog grupiranja vojnih snaga oko grada Sirt, na pola puta između Tripolija na zapadu i Bengazija na istoku, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju napreduju prema istoku i sada su 25 kilometra od Sirta.

Ranije su te snage, koje imaju podršku Turske, pokušale zauzeti taj grad.

Vlada nacionalnog jedinstva je suprotstavljena snagama penzioniranog generala Khalife Haftara, čije je sjedište u Bengaziju i ima podršku Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Koncentracija vojnih snaga

“Veoma smo zabrinuti zbog alarmantno velike koncentracije vojnih snaga oko grada [Sirta], kao i zbog visokog nivoa direktnog stranog miješanja u sukobu tako što se krše embargo UN-a na oružje i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Guterres, koji nije naveo nijednu državu.

Generalni sekretar UN-a je kazao da je tokom razgovora zvaničnika UN-a s vojnim predstavnicima dvije strane u sukobu pomenuto povlačenje stranih plaćenika, kao i antiteroristička saradnja i razoružanje.

Također se spominjala mogućnost uspostavljanja mehanizma o prekidu vatre.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011, kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar Gaddafi, koji je potom ubijen.

Snage predvođene Haftarom u aprilu prošle godine pokrenule su napad na prijestolnicu Tripoli.

Do sada je poginulo više od 1.000 civila.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO