Dužnosnici: Odluka o sudbini Aje Sofije u petak

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je vraćanje statusa džamije toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, jednoj od najposjećenijih u Turskoj (EPA)
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je vraćanje statusa džamije toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, jednoj od najposjećenijih u Turskoj (EPA)

Najviši turski sud u petak će vjerojatno objaviti da je prenamjena istanbulske Aje Sofije u muzej bila protuzakonita, navode dva turska dužnosnika, čime će se otvoriti put da se ona pretvori u džamiju unatoč bojazni međunarodne zajednice.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je vraćanje statusa džamije toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, jednoj od najposjećenijih u Turskoj, prenosi Hina.

Izgledi za taj potez uzbunili su američke, ruske i grčke dužnosnike i pravoslavnu hrišćanku zajednicu uoči presude turskog Visokog upravnog suda, koji je prvo ročište održao prošli četvrtak.

Sporna je zakonitost odluke iz 1934, desetljeće nakon stvaranja moderne sekularne Republike Turske pod Mustafom Kemalom Ataturkom, da pretvori drevnu građevinu u muzej.

“Očekujemo da će se poništiti ta odluka i da će se presuda objaviti u petak”, rekao je viši turski dužnosnik za Reuters.

Još jedan dužnosnik iz Erdoganove vladajuće stranke AKP-a također je rekao da se presuda “u korist poništenja” očekuje u petak.

Donesena presuda

Provladin kolumnist Abdulkadir Selvi napisao je u listu Hurriyet da je sud već donio presudu za poništenje te odluke i da će je objaviti u petak. “Ova nacija je čekala 86 godina. Sud je ukinuo lanac zabrana Aja Sofiji”, napisao je Selvi.

Udruga koja je pokrenula slučaj tvrdi da je Aja Sofija bila u vlasništvu osmanskog sultana Mehmeda II. koji je 1453. osvojio Istanbul, tadašnji Konstantinopolis i pretvorio već 900 godina staru bizantsku crkvu u džamiju.

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa gotovo 300 miliona pravoslavnih hrišćane u svijetu, čije je sjedište u Istanbulu, rekao je da će takva presuda razočarati kršćane i “podijeliti” Istok i Zapad. Čelnik Ruske pravoslavne crkve kaže da će to zaprijetiti hrišćanstvu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i Grčka također su pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja.

No turske grupe dugo su vodile kampanju za prenamjenu Aje Sofije, tvrdeći da bi to bolje odražavalo status Turske kao većinski muslimanske zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO