Al Thani: Jedino rješenje libijske krize je podrška legitimnoj vladi

Mohammed bih Abdulrahman Al Thani je podsjetio da je Vijeće sigurnosti UN-a ranije prihvatilo Sporazum iz Suheyrata (Reuters)
Mohammed bih Abdulrahman Al Thani je podsjetio da je Vijeće sigurnosti UN-a ranije prihvatilo Sporazum iz Suheyrata (Reuters)

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani izjavio je da je jedino rješenje libijske krize podrška legitimnoj libijskoj vladi.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara navodi se da je ministar Al Thani prisustvovao sjednici o Libiji održanoj putem videokonferencije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Al Thani je u obraćanju ponovio da je potrebno pružiti snažniju podršku legitimnoj vladi Libije.

„Postalo je jasno da je jedino rješenje libijske krize podržati legitimnu vladu i primijeniti rezultate Sporazuma iz Suheyrata, rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i rezultate Berlinske konferencije“, kazao je Al Thani.

Podsjetio je da je Vijeće sigurnosti UN-a ranije prihvatilo Sporazum iz Suheyrata kojim je Vlada nacionalnog jedinstva Libije priznata kao jedino legitimno izvršno tijelo u toj zemlji.

‘Neke države prekršile sporazum’

„Neke države su u početku podržavale taj sporazum, ali potom su ga prekršile, pružajući podršku opozicionim grupama protiv Vlade“, rekao je Al Thani.

Sporazum u Suheyratu postignut je 2015. godine pod okriljem UN-a, a rezolucijom je njegov sadržaj odobrilo i Vijeće sigurnosti UN-a.

Sporazumom je formirana Vlada nacionalnog jedinstva Libije koja je dobila mandat vođenja političke tranzicije i organiziranja dijaloga između paralelnih parlamenata u Tripoliju i Tobruku.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv snaga Khalife Haftara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO