SAD: U slučaju online nastave, hiljadama studenata prijeti protjerivanje

Strani studenti imaju prilično nekomforan izbor (EPA)

Na tisuće stranih studenata koji su na školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama morat će napustiti SAD ako se njihova nastava najesen nastavi isključivo online.

Agencija za imigrantske i carinske poslove (ICE) objavila je da se takvim stranim studentima neće izdavati ulazne vize, a oni koji ne budu poštivali odluku o napuštanju zemlje bit će deportirani.

Razlog – širenje zaraze korona virusa.

Tako strani studenti imaju prilično nekomforan izbor – biti fizički prisutan na nastavi tijekom pandemije, ili pratiti nastavu online iz neke druge zemlje.

Taj izbor ne postoji za one studente čiji su fakulteti već objavili da će se nastava najesen nastaviti isključivo putem interneta i njima neće biti produžena boravišna viza i neće se moći vratiti u SAD.

Moguća i deportacija

“Aktivni studenti, koji su trenutno upisani na takve programe, moraju napustuti zemlju ili poduzeti druge mjere, poput prebacivanja u škole u kojima će nastava biti nastavljena prisustvom studenta na nastavi. U takvim slučajevima status studenta se ne mijenja i oni mogu nastaviti školovanje unutar SAD-a”, navodi se u priopćenju američke agencije zadužene za studentske vize i razmjenu učenika.

“Ukoliko to ne učine, sučeljavaju se s imigrantskim posljedicama, uključujući postupak deportiranja iz SAD-a”, dodaje se.

Iz agencije poručuju da učenici ili studenti koji se već nalaze u Americi i čije škole nastavljaju nastavu putem interneta imaju na raspolaganju alternativne mjere da sačuvaju sadašnji status, poput smanjivanja nastavnih sati ili odgovarajućih medicinskih razloga.

Ova pravila važe za one koji imaju F-1 i M-1 vizu, koje su potrebne strancima da se školuju u SAD-u.

U Americi ima više od milijun sveučilišnih studenata koji dolaze iz inozemstva i koji imaju ograničenu mogućnost pohađanja nastave online i uglavnom su obvezni pohađati nastavu na tradicionalan način.

Zarada 41 milijarda dolara

Nakon što se zaraza korona virusom počela širiti, dobili su na raspolaganje više fleksibilnosti oko studiranja preko interneta, ali samo za proljetne i ljetne semestre.

Imigrantski odvjetnici, kao i američko obrazovno vijeće, osuđuju nova pravila o stranim studentima, nazivajući ih nefer i konfuznim te pozivaju saveznu vladu da, onim studentima koji posjeduju važeće vize, dopuste daljnje školovanje bez obzira hoće li nastava u njihovim školama na jesen biti online ili u tradicionalnoj učionici.

Cijela situacija može imati velike ekonomske posljedice, jer strani su studenti američkim fakultetima tijekom školske 2018-19. godine dali 41 milijardu dolara kroz plaćanja školarina, stanovanja i drugih troškova, što je osiguralo skoro 460.000 radnih mjesta.

Izvor: Al Jazeera