Intelektualci podržali proteste protiv rasizma i osudili netoleranciju

Slobodna razmjena informacija i ideja se sve više sputava, upozorava se u u pismu, koji je potpisao i Noam Chomsky (AFP)

Više od 150 uglednih svjetskih akademika, pisaca i umjetnika potpisalo je pismo u kojem izražavaju podršku globalnim protestima protiv rasizma, ali i izražavaju žaljenje zbog “klime nesnošljivosti na svim stranama”.

Među potpisnicima pisma su lingvist i aktivist Noam Chomsky, feministica Gloria Steinem, pisci J.K. Rowling i Salman Rushdie te novinar Fareed Zakaria, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pismo o “pravdi u otvorenoj raspravi” objavljeno je u Harper's Magazineu.

U njemu se daje podrška demonstrantima protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti, koji su se iz SAD-a proširili širom svijeta.

Međutim, ističe se u pismu, raspoloženje koje je pritom buknulo osnažilo je novi skup moralnih stavova i političkih zaloga nauštrb otvorene rasprave i omogućilo da ideološki konformizam nagrize toleranciju različitosti.

‘Lažni odabir između pravde i slobode’

“Ddok pozdravljamo prvi razvoj događaja, također dižemo naš glas protiv drugog”, kaže se u pismu, u kojem se ističe da se ne bi smjelo dozvoliti da otpor preraste u “dogmu ili prisilu”.

Slobodna razmjena informacija i ideja se na svakodnevnoj bazi sve više sputava, upozorava se u u pismu.

Potpisnici pisma, također, ukazuju da se putem javnog sramoćenja sve više širi cenzura, uz tendenciju da se složena politička pitanja svedu na “zasljepljujuću moralnu zadatost” i nesnošljivost prema suprotstavljenim mišljenjima.

Loše ideje se pobjeđuju argumentima, a ne na način da ih se pokuša utišati i samo željeti da nestanu, poručuju akademici.

“Odbijamo lažan odabir između pravde i slobode, koji ne mogu egzistirati jedan bez drugog”, poručuje se u pismu.

Izvor: Agencije