WHO: Učinci korona virusa osjećat će se još desetljećima

Ghebreyesus: Pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina (EPA)

Svjetska pandemija korona virusa vrsta je katastrofe čiji će učinci trajati dugo u budućnosti, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina, a utjecaji će trajati desetljećima”, rekao je Tedros na sastanku odbora za vanredne situacije WHO-a, prema navodima koje je objavila organizacija.

Pandemija je, otkad je izbila u Wuhanu, ubila više od 670.000 ljudi, a dijagnosticirano je više od sedamnaest miliona zaraženih ljudi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija proteklih sedmica posebno su teško pogođeni COVID-om 19, a njihove se vlade bore da nađu djelotvoran odgovor.

Ekonomije su pogođene zbog ograničenja uvedenih u karantini kako bi se suzbila zaraza, a mnoge regije boje se drugog vala.

Brojne nepoznanice i ranjihove stanovništvo

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na vakcini, premda se prva upotreba ne može očekivati prije početka sljedeće godine, prošle sedmice je rekla Svjetska zdravstvena organizacija. 

Premda je znanje o novom virusu napredovalo, mnoga su pitanja ostala neodgovorena, a stanovništvo je ostalo ranjivo, rekao je Tedros.

“Rani rezultati seroloških istraživanja oslikavaju konzistentnu sliku: većina svjetske populacije ostaje podložna virusu, čak i u područjima teško pogođenim zarazom”, rekao je. 

“Mnoge zemlje koje su vjerovale da je najgore prošlo sada se ponovno suočavaju s novim širenjem zaraze. Neke zemlje koje su prethodnih sedmica bile lakše pogođene, sada bilježe porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva”, istakao je.

Izvor: Agencije