Video: Tropska oluja Isaias prerasla u uragan prve kategorije

[erzulies via Storyful]

Tropska oluja Isaias ojačala je i postala uragan prve kategorije koji se kreće prema Bahamima i Floridi, jugoistočnoj američkoj državi teško pogođenoj korona virusom gdje su centri za testiranje zatvoreni zbog prijetnje oluje.

Uragan napreduje maksimalnom brzinom vjetra od 130 kilometara na sat, javio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) jutros oko 6:00 po srednjoevropskom vremenu.

Centar predviđa jačanje uragana u narednih 48 sati, prenosi Beta.

U oluji Isaias već je stradala jedna osoba u nabujaloj reci u Dominikanskoj Republici gdje je 14 od 32 provincije zemlje stavljeno na crveno upozorenje.

 

 

Florida se pripremila za dolazak uragana zatvaranjem nekih centara za testiranje na COVID-19 od četvrtka uvečer iz predostrožnosti.

Radi se o centrima koje vodi država Florida a nalaze se u običnim šatorima koji su slabi za takvo nevrijeme. Centri za testiranje u okruzima, koji su malobrojniji će ostati otvoreni.

Florida je jedna od američkih država gdje epidemija COVID-a 19 ponovo jača, a u četvrtak je zabilježeno 253 umrla, rekordan dnevni broj i to treći uzastopni dan.

U četvrtak je zabilježeno 10.000 novozaraženih, a taj nivo se ne mijenja već nekoliko sedmica.

Izvor: Agencije