Studija o COVID-u 19: Mala djeca mogu biti izuzetno zarazna

Mala djeca mogu biti veliki prenosnici zaraze SARS-CoV-2 u stanovništvu, kažu autori studije (EPA)
Mala djeca mogu biti veliki prenosnici zaraze SARS-CoV-2 u stanovništvu, kažu autori studije (EPA)

Postotak genetskog materijala korona virusa u nosu djece do pet godina veći je od 10 do 100 puta od onoga u starije djece i odraslih, otkriva američka studija.

Sasvim mala djeca mogla bi stoga biti veliki prenosnici virusa u stanovništvu, sugerira studija objavljena u četvrtak u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics, prenosi Hina.

No hipoteza studije koju su proveli naučnici dječje bolnice Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital i univerziteta  Northwestern University proturiječi dosadašnjim tvrdnjama.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa sedmica nastoji postići otvaranje škola i vrtića u saveznim državama kako bi se potaknuo oporavak ekonomije.

Od 23. marta do 27. aprila, naučnici su uzimali uzorke iz nosa skupine od 145 pacijenata koji su bolovali od lakšeg do umjerenog oblika bolesti COVID-19, i to sedmicu dana od pojave prvih simptoma u tih osoba.

Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe: 46 djece mlađe od pet godina, 51 dijete u dobi od pet do 17 godina te 48 odraslih osoba u dobi od 18 do 65 godina.

Opasnost od zaraze

Naučnici su u dišnim putovima grupe male djece našli prisustvo SARS-CoV-2 u količini “10 do 100 puta većoj” nego u drugim dvjema.

Ističu da je laboratorijska studija dokazala sljedeće: što je više genetskog materijala virusa prisutno, to je on zarazniji.

“Posljedično tomu, mala djeca mogu biti veliki prenosnici zaraze SARS-CoV-2 u stanovništvu”, kažu autori.

“S obzirom na uobičajeno ponašanje male djece postavlja se pitanje širenja SARS-CoV-2 u toj dobnoj grupi kada se sanitarne mjere ublaže”, zaključili su.

Do danas je bilo malo istraživanja tog aspekta širenja zaraze.

Osim što studija može pomoći u sagledavanju zdravstvenih implikacija, autori smatraju da rezultati mogu pomoći u provedbi vakciniranja kada jednom vakcina protiv COVID-a 19 postane dostupna.

Prema jednoj studiji provedenoj u Južnoj Koreji, djeca u dobi od 10 do 19 godina prenose virus jednako kao i odrasli u jednom kućanstvu, no djeca mlađa od devet godina prenose ga manje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO