Italija i Španija prijavile veliki pad BDP-a u drugom kvartalu

BDP Španije je u drugom kvartalu pao 18,5 odsto zbog pandemije korona virusa (EPA)

Italija i Španija prijavile su veliki pad svog bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine zbog uticaja pandemije korona virusa, pridruživši se brojnim drugim zemljama, čije su privrede teško pogođene.

Italija je u drugom tromesečju zabeležila pad BDP-a od 12,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i ušla tako u recesiju, javio je italijanski institut Istat.

Institut navodi da je sa padom privredne aktivnosti “bez presedana” u drugom tromesečju, posle pada od 5,4 odsto u prvom, italijanski BDP registrovao najnižu vrednost od prvog tromesečja 1995. godine.

U poređenju sa drugim tromesečjem 2019. godine pad italijanske privrede, treće u evrozoni je još vrtoglaviji, i iznosi minus 17,3 odsto.

BDP Španije je u drugom kvartalu pao 18,5 odsto zbog pandemije, pokazuju podaci koje je objavio španski Institut za statistiku (INE). Time je zemlja ušla u recesiju posle pada BDP-a u prvom kvartalu od 5,2 odsto.

Francuska već treći kvartal u padu

Špansko smanjenje BDP-a daleko je najveće od kada nacionalna statistička agencija vodi podatke.

Španski premijer Pedro Sanchez sastaće se u petak sastaje sa vođama regiona zemlje da razgovara kako da se oporavi privreda i gde da se usmeri pomoć Evropske unije izdvojene za oporavak.

Španija je sredinom marta ušla u izolaciju dužu od tri meseca, čime je većina ekonomskih aktivnosti zaustavljena, a broj zaraza Kovida-19 i umrlih je rastao. Izolacija je ukinuta 21. juna.

Italijanski institut navodi da su vodeće privrede zabeležile slične padove zbog širenja pandemije.

U SAD-u BDP u drugom kvartalu pao je 32 odsto u odnosu na prethodni kvartal, u Španiji 18,5 odsto, u Meksiku 17,3, u Francuskoj 13,8 i u Nemačkoj 10,7 odsto.

U Francuskoj pad od 13,8 odsto u drugom kvartalu takođe pokazuje teške ekonomske troškove njene dvomesečne izolacije.

To je bio treći uzastopni kvartal ekonomskog pada u Francuskoj, sa daljim produbljenjem recesije.

Izvor: Agencije