Evropska komisija kupuje 300 miliona vakcina protiv COVID-19

Ursula von der Leyen je poručila da EK čini sve sve kako bi se Evropljanima omogućio brz pristup sigurnoj vakcini (EPA)

Evropska komisija (EK)  saopštila je da je postigla sporazum sa farmaceutskim kompanijama Sanofi i GlaxoSmithKline (GSK), i obezbedila kupovinu 300 miliona vakcina protiv zaraze COVID-19.

“Predviđeno je da bi, nakon što se pokaže da je vakcina bezbedna i efikasna protiv COVID-19, Komisija imala ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza, u ime svih država članica EU. Komisija nastavlja intenzivne razgovore sa drugim proizvođačima vakcina,” kaže su u saopštenju EK.

Predsednica EK Ursula von der Leyen poručila je da institucija na čijem je čelu, čini sve sve kako bi se Evropljanima omogućio brz pristup vakcini koja je bezbedna i štiti ih od korona virusa.

Ona je najavila da je dogovor sa kompanijama Sanofi-GSK samo prvi korak i najavila nove ugovore sa nekoliko drugih kompanija.

Ugovor osigurava vakcinu za dvije trećine EU

Evropska unija ima oko 445 miliona građana, a pomenuti ugovor o kupovini 300 milona vakcina već pokriva znatan deo stanovinštva.

“Dok danas ne znamo koja će vakcina na kraju najbolje funkcionisati, Evropa ulaže u raznovrstne portfelje koji obećavaju vakcinu, zasnovanu na različitim vrstama tehnologija. To povećava naše šanse da brzo dobijemo efikasan lek protiv virusa. Vakcina bi bila zaista globalno dobro”, izjavila je von der Layen dodajući da se EU zalaže da se obezbedi pristup i ugroženijim zemljama, kako bi pronašle izlaz iz ove krize.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stella Kyriakides istakla je da je dogovor sa kompanijama Sanofi i GSK prvi važan korak u obezbeđivanju jednakog pristupa vakcini za evropske građane.

“Sigurna i efikasna vakcina protiv COVID-19 je najsigurnija strategija za izlazak iz krize. Iz tog razloga poslednjih nedelja pregovaramo o jedinstvenom pristupu EU, kako bi obezbedili doze obećavajućih kandidata za vakcinu”, poručila je Kyriakides.

Na inicijativu EK, u maju je prikupljeno skoro 16 milijardi evra u, globalnoj akciji za univerzalni pristup testovima, tretmanima i vakcinama protiv koronavirusa i za globalni oporavak.

Izvor: Agencije