Ankete: Biden bliži pobjedi na predsjedničkim izborima

Snimak je napravljen 2015. godine, tokom ceremonije polaganja zakletvi novih kongresmena, roditelja djevojčica sa snimka (EPA)

Manje od 100 dana do predsedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da verovatni predsednički kandidat demokrata, bivši potpredsednik Joe Biden, ima prednost od čak 10 odsto u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trumpa.

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsednika Trumpa, ta prednost bi mogla da se smanji, izveštava Glas Amerike.

Popularnost predsednika Trumpa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Biden ga optužuje da je “digao ruke od zemlje”.

“Možete li da zamislite da kao predsednik kažete – to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno”, pita se demokratski kandidat Joe Biden.

Bidenu odgovara focus na pandemiji

“Što je fokus više na pandemiji to je Biden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomeraju taj fokus verovatno će naneti štetu Bidenu i pomoći Trumpu”, smatra konzervativni analitičar Patrick Basham.

Za 77-godišnjeg Bidena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsednik SAD biti spreman za okršaj sa Trumpom.

“Biden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmeren tokom predizbornih debata”, ističe demokratski strateg Jared Leopold.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Trump izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bidenovu pobedu u novembru.

Izvor: Agencije