NASA-ina letjelica sa robotom za Mars upala u probleme

Letjelica koja prevozi robot Perseverance američke svemirske agencije NASA-e ka Marsu zapala je u tehničke teškoće i sada radi koristeći samo neophodne funkcije, saopštila je NASA nekoliko sati poslije njenog lansiranja iz Floride.

„Podaci ukazuju da je letjelica ušla u stanje poznato pod nazivom stanje bez neuspjeha, vjerovatno zato što je njen dio bio hladniji nego što se očekivalo“, kada se našla u sjenci Zemlje, navela je američka svemirska agencija, prenosi Beta, pozivajući se na AFP. 

Kako se navodi, osoblje iz Misije Mars 2020. pravi kompletan bilans stanja letjelice. 

Letjelica je u “safe modeu”, ali NASA ne očekuje da problemi ugroze cjelokupnu misiju. 

NASA je danas lansirala ka Marsu svog pokretnog robota Perseverance koji treba da otkrije tragove ranijeg života na toj planeti.

Prema planu, robot treba da stigne do Marsa 18. februara 2021., sa ciljem sa otkrije tragove ranijeg života na toj planeti.

Raketa Atlas V United Launch Allliancea poletjela je kako je predviđeno u 7.50 po lokalnom vremenu (13.50 po srednjoevropskom vremenu) iz Cape Canaverala na Floridi, na put dug 480 miliona kilometara koji će trajati gotovo sedam mjeseci, prenosi Beta.

Misija na Mars

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera “Jezero”, koji je pre 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici veruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Krater je dobio ime po mjestu Jezero u blizini Jajca u Bosni i Hercegovini.

Prvi dio rakete se odvojio nekoliko minuta poslije lansiranja. Prema planu, Perservance treba na put ka Marsu biti izbačen iz zemljine orbite.

Ako stigne neoštećen 18. februara 2021. NASA-in robot će biti tek peta takva letjelica kojoj je uspio taj put od 1997. godine.

Do sada su sve letjelice bile američke, ali Kina je prošle sedmice lansirala svoju prvu letjelicu ka Marsu i ona treba stići na crvenu planetu 2021. godine.

Mars bi prema tome iduće godine mogao da ima tri aktivna robota na svojoj površini, sa američkim robotom Curiosity koji je prešao 23 kilometra na planeti od 2012. godine.

Glavna misija robota Perseverance je da traži tragove ranijeg života na Marsu.

Naučnici misle da imaju dobre dokaze da je prije tri milijarde godina planeta bila toplija i pokrivena rijekama i jezerima, odnosno imala uvjete da nastanu mikrobi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Iako zemlje regije direktno ne osvajaju svemir, to ne znači da se u svemiru ne mogu nalaziti dijelovi Balkana.

14 Apr 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO