Moguća nestašica šprica u slučaju masovnog vakciniranja

Iako se na razvoju vakcine protiv COVID-a 19 intenzivno radi, još uvijek nije u potpunosti razvijena i odobrena za upotrebu (EPA)

Evropska komisija upozorava zemlje članice na opasnost nestašica šprica i zaštitne opreme potrebne za potencijalno masovno vakciniranje protiv COVID-a 19 i poziva ih da razmotre mogućnost zajedničke nabave.

 Iako se na razvoju vakcine protiv COVID-a 19 intenzivno radi, još uvijek nije u potpunosti razvijena i odobrena za upotrebu, prenosi Hina.

Jednom kada se to dogodi, moglo bi doći do nedostatka šprica i druge opreme potrebne za masovno vakciniranje, upozorila je Komisija na prošlosedmičnom sastanku sa stručnjacima zemalja članica.

Komisija je također pozvala vlade zemalja EU-a da razmotre zajedničku nabavu vakcine protiv gripe te povećaju broj osoba vakciniranih protiv te bolesti kako bi se najesen izbjegla situacija istodobne epidemije gripe i COVID-a 19.

Cijena vakcina

Farmaceutska kompanija Moderna planira prodavati standardnu dozu vakcine protiv korona virusa po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za oko 11 dolara više od cijene vakcine koju će prodavati Pfizer i BioNTech, izvijestio je list Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen  s američkom vladom, tvrdi list, navodeći kako Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje s bogatije zemlje, prenosi Hina.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske potpore za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv COVID-a 19, koji je dosad ubio gotovo 650.000 ljudi širom svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO