Počelo suđenje Saudijcima za ubistva Jamala Khashoggija

Na sudu u Istanbulu u petak je počelo suđenje 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je 2. oktobra 2018. godine pogubljen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, a njegovi posmrtni ostaci su potom u potpunosti uništeni.

Sud u Istanbulu je sredinom aprila prihvatio optužnicu na 117 stranica, koju je tursko tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv ukupno 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo Khashoggija, za kojima je raspisana potjernica, prenosi Anadolija.

Prvo ročište počelo je u petak pred 11. krivičnim sudom u Istanbulu, bez prisustva optuženika.

Ročište je počelo čitanjem sažetka optužnica, a nastavljeno je svjedočenjem Hatice Cengiz, vjerenice ubijenog novinara Khashoggija.

Ona je na ročište došla u pratnji advokata.

Cengiz je rekla da je kolumnista Washington Posta bio namamljen na smrt u saudijskom konzulatu u Istanbulu zbog “velike izdaje i obmane”, te je zatražila da svi odgovorni za njegovo ubistvo budu privedeni pravdi.

Domar: Tražili su da uključim rernu

Uposlenik konzulata pred sudom je rekao da je morao uključiti rernu manje od sat nakon što je Khashoggi ušao u zgradu.

Zeki Demir, domar konzulata, dao je iskaz prvog dana suđenja, te je rekao da su ga pozvali da dođe u konzulovu rezidenciju nakon što je Khashoggi ušao u obližnji konzulat radi dobivanja dokumenata.

“Ondje je bilo pet, šest ljudi…Zatražili su da uključim rernu. U zraku se mogla osjetiti panika”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Turski dužnosnici su rekli da je jedna od teorija koju policija istražuje da su se Khashoggijeve ubojice pokušale riješiti tijela tako što su ga spalili, nakon što su ga ugušili i raskomadali.

Prema optužnici, Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, i Saud al-Kahtani, bivši savjetnik princa prijestolonasljednika Mohammada Bin Salmana, optuženi su za “poticanje planiranog ubistva s monstruoznom namjerom”, piše Hina pozivajući se na agenciju dpa.

Khashoggi je ubijen u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. godine.

Došao je u konzulat kako bi dobio papire potrebne za ženidbu s turskom zaručnicom Hatice Cengiz, koja ga je čekala ispred kompleksa konzulata.

Još 18 osoba optuženo za ubistvo s “monstruoznom namjerom i mučenjem”.

Ročište je počelo čitanjem sažetka optužnica, a nastavljeno je svjedočenjem Hatice Cengiz, vjerenice ubijenog novinara

Jamal Khashoggi, kritičar Bin Salmana i kolumnist Washington Posta, zadavljen je u konzulatu, a njegovo je tijelo nakon toga raskomadano, piše u optužnici, u koju je imala uvid njemačka agencija.

Tužilac traži teški doživotni zatvor za sve optužene, odnosno najveću moguću kaznu u Turskoj od ukidanja smrtne kazne 2002. godine.

Svjedok tužilaštva bit će i Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za vansudska pogubljenja, koja je istraživala Khashoggijevu smrt.

Najbolja nada za pravdu

Komesarijat za ljudska prava UN-a (OHCHR), u izvještaju na 101 stranici, tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući Bin Salmana.

Rijad je objavio u decembru da je pet osoba osuđeno na smrtnu kaznu zbog ubistva, nakon tajnog suđenja.

Nakon prvog saslušanja, Callamard je u obraćanju novinarima kazala da se ovim suđenjem šalje vrlo važna poruka diktatorima.

“Danas, zahvaljujući vama, šaljemo poruku diktatorima da ne mogu ubijati novinare i proći nekažnjeno”, rekla je Callamard, dodajući da je ovo prvi zvanični pravni postupak u vezi sa ovim slučajem.

“Suđenje u Saudijskoj Arabiji bila je pravna komedija. Održano je tajno i uopšte se nije sudilo stvarnim počiniocima, te zbog toga nema ni potrebni legitimitet. Međutim, iako ovdje svi optuženi nisu prisutni, sudi se većini počinioca i njihovim pomagačima, saslušavaju se žrtve i svjedoci, što ovom suđenju daje legitimitet. Ovo suđenje je važno kako za Tursku tako i zbog toga kako bi se iznijela istina. Sigurna sam da će na vidjeli izaći mnogo više informacija. Ovaj slučaj je vrlo važan za pravdu, žrtve i za Jamala Khashoggija”, kazala je.

Khashoggijevi sinovi rekli su da opraštaju ubicama.

Istanbulsko suđenje “predstavlja najbolju nadu za pravdu” za Khashoggija, nakon “besramnog neizvršenja pravde na saudijskim sudovima”, rekao je Erol Onderoglu, turski predstavnik organizacije za nadzor slobode medija Novinari bez granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije