Libijska plemena u Egiptu koja Sisi želi poslati u rat

Abdul Fattah el-Sisi je nagovjestio da želi naoružati libijska plemena u Egiptu i poslati ih na libijsko ratište (Arhiva)

Nakon izjava egipatskog lidera Abdul Fattaha el-Sisija kako su libijski gradovi Sirt i Kufra crvena linija Egipta te nagovještaji da želi naoružati libijska plemena u Egiptu, donijele su još jedan scenario za Libiju.

No, ako se uzmu u obzir sva historijska neslaganja i neprijateljstva između libijskih plemena, čini se da Sisijev plan nije realan i izvodljiv, prenosi Anadolija.

Sisi je u govoru 20. juna indirektno rekao kako bi mogao naoružati libijska plemena u Egiptu.

Nakon niza gubitaka vođe snaga na istoku Libije, penzioniranog generala Khalife Haftara, kojeg Sisijeva administracija podržava, na dnevnom redu Egipta pojavila se opcija naoružavanja mladića iz libijskih plemena na području Egipta i njihovog slanja na ratišta u Libiju.

Omladini se obećava zemljište i posao, a  prije dva mjeseca na društvenim mrežama su se mogli primjetiti sadržaji o ovim aktivnostima.

Desetljeća ratova i prisilne migracije

Duži period se prave planovi o naseljavanju beduinskih plemena libijskog porijekla sa sjeverozapada Egipta u Libiju, kako bi se povećala gustina naseljenosti.

“Površina Libije je 1.760.000 kilometara kvadratnih. Šta da radimo s tolikom površinom? I da dođe 10 miliona, šta će se promijeniti?”, riječi su Haftara iz maja 2019. godine.

Ipak, realizacija ovakvog plana ne čini se tako jednostvavnom, jer između plemena u Libiji i Egiptu prisutni su dugogodišnji nesporazumi, desetljeća rata, prisilne migracije i historijska neprijateljstva.

U Egiptu postoji veliki broj plemena libijskog porijekla, a najveće od njih poznato je kao Awlad Ali (Alijevi sinovi), čija populacija prelazi milion.

Pleme je podijeljeno na dva dijela, kao Ahmar i Abyad, koja su dalje podijeljena na 12 manjih plemena.

Pleme Awlad Ali doselilo je iz Libije u Egipat prije 130 godina.

U libijskoj regiji Brega nalazilo se, također, pleme po imenu Abidat, a između dva plemena 1860. godine izbio je rat, koji je Awlad Ali izgubio te je bio primoran emigrirati u Egipat.

Među ostalim ističe se pleme Jawazi, koje je Karamanli Yusuf Paša, najpoznatije ime iz dinastije koja je vladala Tripolitanijom od 1711. do 1835. godine, protjerao u Egipat.

U Egiptu postoji mnogo većih i malih plemena libijskog porijekla.

Činjenica je da postoji historijsko neprijateljstvo između Awlad Alija i plemena Abidat u Libiji.

Pomaganje onih koji su ih protjerali

Prije 130 godina je pleme Abidat, nakon što je protjeralo pripadnike plemena Awlad Ali iz Libije, oduzelo njihovo zemljište i imovinu, pa je slaba mogućnost suživota ova dva plemena.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat planiraju predsjednika Zastupničkog doma u Tobruku Aquilu Saliha postaviti na mjesto Haftara, no, Salih, koji podržava Haftara, pripada plemenu Abidat.

Podrška plemena Awlad Ali Haftaru razumijeva se kao podrška plemenu Abidat, koja je protjerala njihove pretke iz njihove zemlje.

Zato se smatra da pleme Awlad Ali neće slati ljude u Libiju.

Pripadnici plemena Jawazi na sebe ne gledaju kao na beduine, već su se uklopili u egipatsko društvo.

Za egipatska plemena učešće u ratu u Libiji, a posebno podržavanje snaga na istoku zemlje, ne smatra se mogućim scenarijem, jer će se shvatiti kao pomaganje plemena koje je protjeralo njihove pretke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO