Kim Jong-un: Spriječili smo ulazak korona virusa u zemlju

'Temeljno smo spriječili upad zloćudnog virusa i zadržali stabilnu epidemiološku situaciju uprkos svjetskoj zdravstvenoj krizi, što je sjajan uspjeh,' rekao je Kim Jong-un (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je na sastanku politbiroa vladajuće Radničke partije da je Sjeverna Koreja spriječila da korona virus uđe u zemlju, objavila je državna novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

“Temeljno smo spriječili upad zloćudnog virusa i zadržali stabilnu epidemiološku situaciju uprkos svjetskoj zdravstvenoj krizi, što je sjajan uspjeh,” rekao je Kim Jong-un.

Upozorio je i pozvao stanovnike Sjeverne Koreje da ostanu „maksimalno oprezni“, stoji u objavi KCNA.

Bez potvrđene zaraze

Sastank politbiroa u četvrtak dolazi u trenutku kada mnoge zemlje ublažavaju blokade, uprkos  tome što se svijet ubrzano kreće prema sumornim brojkama od 10 miliona potvrđenih i pola miliona umrlih od korona virusa.

Sjeverna Koreja ponovno je otvorila škole, ali je zadržala zabranu javnih okupljanja i propisala obavezno nošenje maski na javnim mjestima, rekao je u srijedu zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Iako ta država još uvijek nije potvrdila nijednu zarazu, njeno ministarstvo zdravstva prijavilo je da je do sada 922 osoba testirano negativno.

Stotine ljudi, uglavnom onih zaposlenih u lukama ili na granicama, redovno je u karantinu na promatranju.

Izvor: Agencije