Erdogan: Aja Sofija je pitanje suvereniteta Turske

Recep Tayyip Erdogan: Vjerski objekti su važni jer se grade za molitvu i sticanje Božije milosti (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je u petak kritike u vezi s pravosudnim postupkom i statusom istanbulske Aja Sofije te poručio kako je to pitanje suvereniteta Turske, u koje se niko nema pravo miješati.

Podsjetivši kako je Aja Sofija pretvorena u džamiju odmah nakon što je osmanska vojska sultana Fatiha Mehmeda Hana osvojila Istanbul, kazao je da je potom počela izgradnja džamija i da je Istanbul postao jedan od najbogatijih gradova na svijetu, prenosi Anadolija.

“Kako se mi ne miješamo drugim državama u bogomolje u kojima se mole njihovi narodi, tako niko nema pravo miješati se u naše vjerske objekte. Turska je zemlja koja omogućava vjerske obrede pripadnicima svih religija, mesheba i vjerovanja”, rekao je Erdogan.

Miliona vjernika pod pritiskom

Kazao je da se u Turskoj trenutno nalazi 435 crkava i sinagoga u kojima se obavljaju vjerski obredi te dodao da je ta država pomogla u obnovi starih i izgradnji novih takvih objekata, kao što je slučaj s Gvozdenom crkvom u Balatu.

“Kritizirati ovakvu zemlju zbog odnosa prema vjerskim objektima je okretanje leđa istini. Kritike Turskoj u vezi s Aja Sofijom predstavljaju direktni udar na naša suverena prava”, poručio je.

Ukazujući na sve češće napade koji se u svijetu događaju zbog mržnje na vjerskoj osnovi, Erdogan je rekao da su milioni ljudi širom svijeta pod pritiscima i različitim napadima samo zbog toga što su pripadnici neke vjere.

“To je pitanje o kojem se ovdje treba govoriti. Mi ćemo i dalje u ovoj zemlji štititi vjerska prava većinskih muslimana i prava pripadnika svih drugih vjerskih zajednica”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije