Video: Počeli obredi hadža u suženom obliku

Učesnici hadža testirani su prije dolaska u Meku i moraju u karantin nakon hodočašća

Hadž, godišnje hodočašće muslimanskih vjernika u Meki, počelo je danas, ali pod potpuno drugačijim okolnostima zbog pandemije korona virusa.

Muslimanski vjernici odabrani za hadž u utorak su izašli iz karantina i danas su krenuli na ograničeno hodočašće u Meku, gdje su pripremljene mjere za izbjegavanje širenja korona virusa.

Između 1.000 i 10.000 hodočasnika koji žive u Saudijskoj Arabiji sudjelovat će u hadžu koji počinje u srijedu, prema podacima dužnosnika i saudijskih medija, ili to je samo mali djelić od 2,5 miliona hodočasnika koji su sudjelovali u prošlogodišnjem obredu.

Zaštita hodočasnika u prvom planu

Direktor javnog zdravstva je rekao da ove godine nemaju sigurnosnih problema, već da prije svega žele zaštititi hodočasnike od pandemije.

Hodočasnici su pregledani i određen im je karantin po dolasku u Meku ovog vikenda.

Njihova prtljaga je dezinficirana, prema snimkama službenih medija.

Neki su dobili elektroničke narukvice kojima se prati njihovo kretanje.

Ekipe su očistile i dezinficirale okolicu Kaabe, u središtu Velike Džamije u Meki prema kojoj se okreću muslimanski vjernici cijelog svijeta kada mole.

Suprotno običajima i zbog COVID-a 19 hodočasnici ove godine ne smiju dodirivati Kaabu kako bi se ograničila opasnost od zaraze, navele su vlasti i dodale da su na terenu rasporedile pet mobilnih klinika i ambulanti.

Oko 70 posto hodočasnika su strani državljani u Saudijskoj Arabiji, koja je registrirala oko 270.000 slučajeva zaraze, najvišu stopu na Bliskom Istoku.

Oni su testirani prije dolaska u Meku i moraju u karantin nakon hodočašća. Svi su dobili komplet steriliziranih kamenčića za ritual kamenovanja Sotone, sredstva za dezinfekciju, zaštitne maske, molitveni tepih i bijelu halju “ihram” koju mora nositi svaki hodočasnik tokom obreda, navelo je Ministarstvo hadža.

Vlada pokriva većinu troškova

Ove godine stranim medijima nije dozvoljeno praćenje.

Saudijska Arabija je navela da samo hiljadu hodočasnika koji žive u kraljevstvu može doći na hadž, ali prema lokalnim medijima moglo bi ih doći do 10.000.

Izbor hodočasnika je bio kritiziran, ali ministar za hadž Mohammed Benten insistirao je na transparentnosti procesa i naglasio da je odlučujući kriterij bio zaštita zdravlja sudionika.

Ministarstvo za hadž je navelo da su strani državljani iz oko 160 zemalja predali svoje kandidature online.

Svaki hodočasnik redovno ima nekoliko hiljada dolara tokom puta u Meku, ali ove godine saudijska vlada pokriva većinu troškova, uključujući smještaj i obroke, prenosi nekoliko izvora.

U normalnim vremenima hadž i umra donose oko 12 milijardi dolara godišnje.

Ograničenja hodočašća ove godine će dodatno pojačati ekonomski pad kraljevstva, ocjenjuju analitičari dok je Saudijska Arabija suočena s jakim padom cijene nafte zbog niže svjetske potražnje i pada ekonomija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ove godine hadž će biti simboličan, uz prisustvo 1.000 hodočasnika različitih nacionalnosti, koji već kao radnici borave u Saudijskoj Arabiji.

Published On 26 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO