Grupa evropskih parlamentaraca odbacila izraelski ‘ilegalni plan’ aneksije

Židovska naselja
Trajno rješenje sukoba mora garantovati jednaka prava i Izraelaca i Palestinaca, navodi se u pismu (AP)

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Francuske, Irske i Belgije objavila je u srijedu zajedničko saopštenje u kojem odlučno odbacuju, kako su rekli, izraelski „ilegalni plan“ aneksije dijela okupirane Zapadne obale.

Parlamentarci, predvođeni Britancem Stephenom Kinnockom, dogovorili su se da učine sve kako bi spriječili provođenje kontroverznog plana izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Pozivajući i druge parlamentarce iz Evrope i SAD-a da potpišu njihovo saopštenje protivljenja aneksiji, grupa je dokument proslijedila i svojim lokalnim zastupnicima.

Dokument pod naslovom “Ne izraelskim planovima aneksije“ dostupan je na internetu i otvoren za potpis političarima koji bi također željeli izraziti protivljenje planiranoj aneksiji.

‘Aneksija nikako ne smije proći’

“Dijelimo duboku zabrinutost zbog prijetnje ilegalne izraelske aneksije dijela okupirane palestinske Zapadne obale. Jednostrana aneksija bilo kojeg dijela Zapadne obale predstavljala bi teško kršenje međunarodnog prava i još veću prepreku postizanju jednakih prava i samoopredjeljenja Palestinaca. Aneksija nikako ne smije proći“, navodi se u tekstu koji je prenijela Anadolija.

Dalje se dodaje kako u potpunosti podržavaju parlamentarne kolege u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu koji su se otvoreno izjasnili protiv aneksije.

„Trajno rješenje sukoba mora zadovoljiti legitimne težnje i sigurnosne potrebe te garantovati jednaka prava i Izraelaca i Palestinaca. Oduzimanje teritorije silom nema mjesta u 2020. godini i takav postupak mora snositi srazmjerne posljedice. Ovdje s odobrenjem iznosimo saopćenja Evropske unije i Vlada Irske, Francuske, Švedske, Belgije i Velike Britanije u kojima se kaže da bi izraelska aneksija predstavljala kršenje međunarodnog prava i da kao takva neće biti priznata“, stoji u zajedničkom dokumentu te se dalje dodaje:

„Imajući u vidu pravo palestinskog i izraelskog naroda na samoopredjeljenje, pohvaljujemo glasove u parlamentima našim država za priznavanje države Palestine zajedno s državom Izrael u granicama prije juna 1967. godine, kao preduvjeta za sveobuhvatni mir i okončanje okupacije“, navodi se.

‘Model dvije države’

Podsjetili su na podršku parlamenata o tom pitanju u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Belgiji, te poručili da su oni “jasna osnova za dalje djelovanje njihovih vlada”, podsjetivši na odluku Vlade Švedske od 30. oktobra 2014. godine o priznavanju države Palestine pored države Izraela.

„Smatramo da bi u slučaju aneksije uslijedile proporcionalne posljedice. Složili smo se da će međunarodni položaj Izraela, koji je već urušen sistematskim ilegalnim postupcima izgradnje jevrejskih naselja, biti znatno oštećen bilo kojim aktom aneksije te da Izrael takvim postupcima ne bi ostvario nikakvu ekonomsku korist”, navodi se u zajedničkom tekstu.

“Pozivamo parlamentarce u Evropi i SAD-u da se pridruže koaliciji za sprječavanje aneksije i očuvanje perspektive palestinskog samoopredjeljenja i jednakih prava za oba naroda unutar modela dvije države – sigurne i suverene Palestine, pored sigurnog i suverenog Izraela“, navodi se.

Izvor: Agencije