Fauci: Neki smrtni ishodi u SAD-u mogli su biti spriječeni

'Naš neprijatelj je virus. Nema vremena za političke razmirice i političke sukobe', rekao je Fauci (EPA)

Vodeći američki infektolog Anthony Fauci izjavio je da je broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama mogao da bude manji da su američke države poštovale medicinske stručne preporuke.

“Naš neprijatelj je virus. Nema vremena za političke razmirice i političke sukobe”, rekao je Fauci za BBC, prenosi Tanjug.

Fauci je također rekao da su neki od skoro 150.000 smrtnih slučajeva u SAD-u mogli da se spriječe.

“Mislim da su mogli da ih spriječe da su poštovane mjere za javno zdravlje. To je razlog zašto treba da nastavimo sa takvim porukama sve dok ne budemo imali vakcinu”, rekao je Fauci.

On je dodao da su neke države preskočile provjere i prešle u sljedeću fazu ublažavanja restriktivnih mjera što je dovelo do porasta broja slučajeva COVID-a 19.

Broj umrlih od korona virusa u SAD-u prešao je u srijedu 150.000 ljudi, najviše na svijetu, pokazuju podaci Reutersa, prenosi Hina.

Rast smrtnosti

Širom nacije smrtnost od COVID-a 19 u porastu je tri sedmice zaredom, dok je broj novih slučajeva nedavno počeo opadati prvi puta od juna.

Porastom slučajeva u Arizoni, Kaliforniji, Floridi i Teksasu ovaj mjesec bolnički kapaciteti su pretrpani.

To je prisilio savezne države da naprave zaokret u ponovnom otvaranju svojih ekonomija koje su bile ograničene karantenom uvedenom u martu i aprilu kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Teksas prednjači s gotovo 4.000 smrtnih slučajeva ovaj mjesec, a slijedi ga Florida s 2.900 i Kalifornija, država s najviše stanovnika, s 2.500.

Dok je smrtnost naglo narasla u julu u ove tri države, New York i New Jersey i dalje prednjače po ukupnom broju smrtnih slučajeva po stanovniku.

Od 20 zemalja s najvećim brojem zaraženih, SAD se nalazi na šestom mjestu po broju umrlih na broj stanovnika, s 4,5 umrlih na 10.000 ljudi. Negativniji omjer imaju Velika Britanija, Španija, Italija, Peru i Čile.

Izvor: Agencije