Britanija osigurala 60 miliona doza Sanofi/GSK vakcina za COVID-19

Ovo je prvi ugovor Sanofija i GSK-a o isporuci eksperimentalne vakcine za COVID-19 nekoj zemlji (EPA)

Velika Britanija potpisala je ugovor o nabavci 60 miliona doza moguće vakcine za COVID-19 koju razvijaju Sanofi i GlaxoSmithKline i to je četvrti takav aranžman britanske vlade, javlja Reuters.

Do sada nije odobrena niti jedna vakcina za COVID-19, respiratornu bolest uzrokovanu novim korona virusom SARS-CoV-2 koji je usmrtio više od 659.000 ljudi i poharao svjetske ekonomije.

Finansijske tačke ugovora nisu objavljene, a Sanofi i GSK su saopćili da u slučaju da klinički rezultati budu pozitivni, očekuju odobrenje regulatornog tijela za njihovu vakcinu u prvoj polovini 2021.

Ovo je prvi ugovor Sanofija i GSK-a o isporuci eksperimentalne vakcine za COVID-19 nekoj zemlji, prenosi Hina.

Pregovori i s EU-om, Italijom i Francuskom

Britanski ministri, naime, ističu važnost da na vrijeme osiguraju zalihe više raznih kandidata za učinkovitu vakcinu, iako, kako kažu, “nema nikakvih garancija”.

Britanija je prošle sedmice osigurala 30 miliona doza eksperimentalne vakcine proizvođača BioNTech/Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 miliona doza vakcine Valneva, uz mogućnost nabave dodatnih 40 miliona doza ako se vakcine pokažu sigurnim, učinkovitim i prikladnim.

Ti su sporazumi uslijedili nakon ranije najavljenih s kompanijom AstraZeneca, za proizvodnju 100 miliona doza potencijalne vakcine koja se razvija u partnerstvu s Oxfordskim univerzitetom.

Sanofi u vakcini kombinira svoj antigen S-protein COVID-19 koji se zasniva na tehnologiji rekombinantne DNK i inovativnu tehnologiju GSK-a koja uključuje primjenu supstanci za jačanje imunološkog sustava.

Sanofi i GSK su potvrdili da su u pregovorima s EU-om, Italijom i Francuskom o isporuci 300 miliona doza vakcine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO