Beaune: Treba izbjeći potpuno zatvaranje granica u Evropi

Francuska će osigurati savjetodavne usluge za putovanja u regijama u kojima se bilježi ponovni porast u broju slučajeva korona virusa (EPA)

Francuski državni sekretar za evropske poslove Clement Beaune smatra da bi u okviru Evrope i zone Šengena trebalo izbjegavati potpuna zatvaranja granica, što je više moguće.

Beaune je rekao da će Francuska izbjeći potpune zabrane putovanja u evropske države, ali da će osigurati savjetodavne usluge za putovanja u regijama u kojima se bilježi ponovni porast u broju slučajeva korona virusa, prenosi Tanjug.

“Pokušavamo da lociramo žarišta, bez uvođenja nesrazmjernih mjera”, rekao je on za France Inter, a prenosi Politico.

‘Snažne preporuke’

Beaune je kao primer naveo “snažne preporuke” koje su francuske vlasti dale protiv putovanja u Kataloniju, koja ponovo bilježi porast u broju zaraženih korona virusom.

“Ali to nije mjera koja se primjenjuje na cijelu Španiju”, naglasio je Beaune.

To je u suprotnosti sa pristupom britanske vlade, koja je uvela obavezni potpuni karantin za sve putnike, koji se vraćaju iz Španije, napominje Politico.

Beaune je rekao da Francuska razmatra kako da olakša ponovno spajanje parova, razdvojenih zbog mjera, uvedenih zbog korona virusa, ali je istakao da prednost ima zdravstvena situacija.

Izvor: Agencije