Video: Neredi u bolivijskim zatvorima zbog korone


[Reuters]

Smrt jednog zatvorenika, za kojeg se sumnja da je bio zaražen korona virusom, pokrenula je nerede u četiri najveća zatvora u regiji Cochabamba u Boliviji.

Zatvorenici traže pomoć ljekara i lijekove, kako bi se spriječili novi smrtni slučajevi od COVID-a 19, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Lokalni mediji prenijeli su fotografije na kojima su prikazani zatvorenici kako se penju na krovove zatvora, tražeći lijekove i pristup medicinskoj pomoći.

Zaštitnik prava građana Cochabambe Nelson Cox pozvao je timove ljekara da urade procjene stanja unutar zatvora kako bi se spriječili novi smrtni slučajevi.

Širenje virusa u zatvorima

Cox je rekao da je od posljedica COVID-a 19 do sada umrlo osam zatvorenika, čime je pojačao zabrinutost u vezi sa širenjem virusa unutar zatvora.

Vlasti su do sada prijavile više od 60 smrtnih slučajeva uslijed zaraze korona virusom unutar zatvora na teritoriji čitave Bolivije, koji su pretrpani.

U toku prethodnih nekoliko mjeseci bilo je još smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su izazvani korona virusom, ali ove sumnje nisu potvrđene, zbog skromnih kapaciteta za testiranje u ovoj zemlji.

Izvor: Agencije