Rusija: Počela klinička ispitivanja vakcine instituta Vektor

U skladu sa planom, klinička ispitivanja počela su sa pet dobrovoljaca (EPA)

Ruski državni institut za virusologiju i biotehnologiju Vektor, počeo je sa kliničkim ispitivanjima potencijalne vakcine protiv COVID-a 19, prvi dobrovoljac primio je vakcinu i trenutno se osjeća dobro, prenijela je agencija TASS.

Klinička ispitivanja vakcine, koju je razvio ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju Vektor, počela su u ponedjeljak, kada je vakciniran prvi dobrovoljac, prenosi Tanjug.

On se osjeća dobro i za sada nema nikakvih zdravstvenih problema.

U skladu sa planom, klinička ispitivanja počela su sa pet dobrovoljaca.

Prvi od njih primio je vakcinu u ponedjeljak, naredni će vakcinu primiti 30. jula, odnosno za 72 sata, a još troje će biti vakcinirano u istom vremenskom razmaku.

Testiranje vakcina

Kompanije Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su da su ušle u treću fazu testiranja vakcine za COVID-19 na po 30.0000 sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu upotrebu do konca ove godine, prenijela je Hina.

Riječ je o prvim studijama kasne faze testova koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog korona virusa, što je učvrstilo nade da će učinkovita vakcina zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje vakcina, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA vakcina “uči” imunološki sistem prepoznati i neutralizirati korona virus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj vakcine dobila gotovo milijardu dolara.

Pfizer je s američkom vladom potpisao gotovo dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji vakcina za 50 miliona ljudi, pokaže li se da je učinkovito.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO