Moderna i Pfizer pokrenuli odlučujuću fazu testiranja vakcine

Kompanija Moderna je za razvoj vakcine protiv korona virusa od vlasti SAD-a dobila blizu milijardu dolara (EPA)

Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su da su ušle u treću fazu testiranja vakcine za COVID-19 na po 30 hiljada sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu uporabu do konca ove godine.

Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog korona viriusa, što je učvrstilo nade da će učinkovita vakcina zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje vakcina, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA vakcina “uči” imunološki sustav prepoznati i neutralizirati korona virus oponašanjem njegove površine.

Milijardu dolara za razvoj vakcine

Moderna je od američke vlade za razvoj vakcine dobila gotovo milijardu dolara.

Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji vakcina za 50 miiliona ljudi, pokaže li se da je učinkovito.

Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za korona virus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Direktor američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se vakcina pokaže sigurnim i učinkovitim, mogla imati spremne desetke miliona doza.

Vakcina do kraja godine

Pfizer je saopćio da bi, ukoliko testiranje bude uspješno, mogao već u oktobru zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti vakcine za 50 miliona pacijenata.

Pfizer planira do konca 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza vakcina, dok Moderna, po riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 miliona do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO