Hadž u Meki počinje s ograničenim brojem vjernika

Timovi radnika su zaduženi da redovno čiste i dezinfikuju Veliku džamiju u Meki (Reuters)

Muslimanski vjernici odabrani za hadž jučer su završili karantin, a danas odlaze na mjesto hodočašća u Meki gde je sve spremno u borbi protiv širenja korona virusa.

Između 1.000 i 10.000 vjernika učestvuje na hodočašću koje počinje u utorak, saopštile su saudijske vlasti i dodale da je to smanjen broj vjernika, kojih obično ima blizu 2,5 miliona na godišnjem vjerskom okupljanju.

Vlasti su navele da im je ovogodišnja briga zaštita vjernika od korona virusa, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Vjernici su ranije podvrgnuti ljekarskim pregledima i stavljeni u karantin.

Njihov prtljag je dezinfikovan, a neki vjernici su rekli da su dobili elektronske narukvice kako bi se nadgledalo njihovo kretanje.

Timovi radnika su zaduženi da redovno čiste i dezinfikuju Veliku džamiju u Meki gde se nalazi Kaba, konstrukcija u obliku kocke, koja predstavlja glavno muslimanske svetilište oko koje se vjernici kreću tokom obreda.

Mjere protiv širenja virusa

Hodočasnicima ove godine neće biti dozvoljeno da dodiruju Kabu kako bi se ograničila opasnost od infekcije korona virusom, navele su vlasti i dodale da će kod Velike džamije biti raspoređena vozila hitne pomoći i postavljene mobilne ambulante.

Stranim novinarima ove godine nije omogućeno da prate hadž, koji inače privlači međunarodnu medijsku pažnju.

Saudijske vlasti navode da će biti blizu 1.000 vjernika, mada lokalni mediji prenose da bi broj mogao da bude i do 10.000.

Hadž u Meki je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, po vjerskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu otići na hadž.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadža, koja obuhvata devet osnovnih obreda.

Izvor: Agencije