Više od 300.000 oboljelih u V. Britaniji, oštrije mjere u Belgiji

Kontinentalni dio Kine bori se s 'najagresivnijim' povratkom COVID-a 19 u zadnjih nekoliko mjeseci (EPA)

Azijske zemlje i Australija suočavaju se s drugim valom zaraze korona virusom te ponovno kreću u borbu protiv širenja bolesti, prenosi Hina.

U Australiji i Hong Kongu je u ponedjeljak zabilježen rekordan dnevni prirast broja slučajeva zaraze, a Vijetnam je uveo karantenu u gradu Danangu.

Velika Britanija

Broj zaraženih korona virusom u Velikoj Britaniji premašio je 300.000, pokazuju zvanični podaci.

Kako prenosi BBC, u toj zemlji je ukupno zaraženo 300.300 ljudi, a prema podacima sa internetske stranice Worldometers, Velika Britanija je 10. mjestu po broju zaraženih i 10. zemlja koja ima više od 300.000 slučajeva korona virusa.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji porastao je za sedam – na 45.759.

Belgija

Belgijsko Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučio je danas pooštriti mjere u cilju suzbijanja novog širenja epidemije COVID-19. Od 29. jula socialni kontakti se ograničavaju na pet osoba po domaćinstvu uz obavezno nošenje zaštitnih maski i distanciranje.

Izleti, prijemi i vjenačanja su ograničeni na 10 ljudi, uz izuzetak mlađih od 12 godina, a javna okupljanja na 200 osoba na otvorenom i 100 u zatvorenom prostoru, uz obavezu nošenja maski i fizičko distanciranje.

Zabranjuje se i grupni odlazak u kupovinu, sem ako se ne radi o maljoletnim licima u pratnji roditelja, kao i zadržavanje duže od 30 minuta u prodavnicama.

Od početaka epidemije COVID-19 u Belgiji je registrovano preko 66.000 zaraženih, od kojih je 9.821 osoba premiula.

Brazil

Predsjednik Vrhovnog suda Brazila Joao Otavio de Noronha pozitivan je na korona virus.

Noronha, koji ima 63 godine, prvi je visoki funkcioner brazilskog pravosuđa koji je pozitivan na korona virus. U Brazilu se suđenja odvijaju online još od maja.

I predsednik Brazila Jair Bolsonaro bio je pozitivan na korona virus, ali je četvrti test pokazao da je izliječen.

Od početka epidemije u Brazilu je zaraženo više od 2,4 miliona ljudi.

Kina

Kontinentalni dio Kine bori se s ‘najagresivnijim’ povratkom COVID-a 19 u zadnjih nekoliko mjeseci. Ondje je u nedjelju potvrđeno 57 novih slučajeva zaraze u lokalnoj zajednici, što je najveći broj od početka marta.

Hong Kong je u ponedjeljak najavio nove restrikcije, među kojima su zabrana konzumiranja hrane u restoranima, obvezno nošenje maski za lice na otvorenom te zabrana okupljanja više od dviju osoba. Mjere bi trebale stupiti na snagu od srijede. Bit će to prvi put da gradske vlasti u potpunosti zabranjuju konzumiranje hrane u restoranima. Hongkonške vlasti u ponedjeljak su izvijestile o rekordnih novih 145 slučajeva zaraze korona virusom. 

Australija

Australske vlasti upozorile su da bi šestosedmična karantena uvedena u nekim dijelovima jugoistočne države Victorije mogla potrajati i duže s obzirom na to da da je u zemlji zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih.

Veći dio Australije dobro se nosi s infekcijom i nema virusa, no zbog žarišta koja su se pojavila u dvjema najmnogoljudnijim saveznim državama na jugoistoku zemlje, vlasti kane pooštriti mjere da bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Japan

Japanska je vlada izvijestila da će od privrednika zatražiti uvođenje strožih protuvirusnih mjera poput naizmjeničnog rada u smjenama i rada od kuće koji je polučio uspjeh tokom ranije uvođenih izvanrednih stanja.

“U jednom je trenutku broj putnika iz prigradskih područja smanjen za 70 do 80 posto, no sada ta brojka iznosi samo 30 posto”, rekao je u nedjelju ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura. “Mi se zapravo ne želimo vratiti na takav način poslovanja pa bismo morali istražiti nove načine rada te pokušati održati sistem rada od kuće.”

Japan je uspio izbjeći masovnu infekciju korona virusom, no zbog rekordnog porasta broja slučajeva zaraze tokom prošle sedmice u Tokiju i u ostalim urbanim središtima, stručnjaci su se zabrinuli da bi se zemlja mogla suočiti s drugim valom.

Vijetnam

Vijetnam je evakuirao 80.000 ljudi, većinom lokalnih turista, iz središnjeg grada Dananga, pošto je troje stanovnika tokom vikenda imalo pozitivan test na korona virus, objavila je vlada u ponedjeljak.

Ta država jugoistočne Azije ponovno je u stanju visoke pripravnosti nakon što je vlada u subotu izvijestila o novim slučajevima zaraze koja se, prvi put od aprila proširila unutar zajednice te o tri nova slučaja u nedjelju, a svi su novozaraženi evidentirani u gradu Danangu u kojemu je uvedena karantena.

Filipini

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte i službena Manila ‘važu’ treba li ponovno uvesti strože mjere i restrikcije, nakon što su one nedavno relativno ublažene, a Duterte je u ponedjeljak objavio da neće dozvoliti otvaranje škola sve dok ne bude vakcina. U međuvremenu je došlo do dramatičnog porasta broja zaraženih, ali i smrtnih slučajeva. Od ublažavanja mjera karantene 1. juna zabilježeno je  čak 62.326 novih slučajeva zaraze korona virusom. 

Malezija

I Malezija, zemlja u jugoistočnoj Aziji sprema se proglasiti nove mjere s ciljem suzbijanja širenja bolesti. Vlasti se istodobno bore za obuzdavanje više desetaka novih žarišta koja su se pojavila otkad su prošli mjesec ukinute stroge mjere karantene. 

Indonezija

Agencije pišu kako se očekuje da Indonezija u ponedjeljak iznese podatak o 100.000-itom slučaju zaraze, kojim je nadmašila i Kinu kada je riječ o najvećem broju slučajeva infekcije i smrtnih slučajeva u istočnoj Aziji.

Sjeverna Koreja

Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su tokom vikenda da je pogranični grad Kaesong u karanteni, pošto se osoba koja je prije tri godine prebjegla u Južnu Koreju početkom srpnja vratila sa simptomima COVID-a 19.

Ako ta informacija bude potvrđena, bit će to prvi slučaj zaraze koronavirusom koji će sjevernokorejske vlasti i službeno priznati.

Južna Koreja

Južna Koreja prijavila je više od 14.000 slučajeva zaraze i 298 smrtnih slučajeva od početka pandemije. U subotu je evidentirano 113 novozaraženih, što je najveći broj zabilježen u jednome danu od 31. marta.

Indija

I dok veći broj azijskih zemalja ponovno pribjegava karantenama i ograničenjima kretanja, Indija nastavlja s ublažavanjem restrikcija unatoč nemilosrdnom porastu broja inficiranih. Dosad je u toj državi evidentirano 1,4 miliona slučajeva zaraze, po čemu je Indija na neslavnom trećem mjestu, iza Sjedinjenih Država i Brazila.

Reuters izvješćuje da je trenutačno globalno korona virusom zaraženo 16,13 miliona stanovnika, a dosad ih je od posljedica bolesti preminulo 644,836. 

Izvor: Agencije